3 lucruri pe care să NU le spui copilului tău

Chiar dacă te supără, chiar dacă din cauza lui ai întârziat la vreo întâlnire importantă sau ai făcut vreun accident de mașină, pentru că erai mult prea ocupată să  arunci priviri ucigătoare în spatele mașinii, chiar dacă ți se pare că face intenționat unele prostioare, doar pentru a-ți atrage atenția, uite 3 lucruri pe care să NU le spui vreodată copilului tău!

 

Mai bine nu te nășteam

Nici în 100 de ani nu mai poți reclădi încrederea copilului tău în tine după ce ai aruncat un 'mai bine nu te nășteam', spus cu năduf sau cu lacrimi de disperare în ochi. Îți imaginezi ce poate fi în suflețelul unui copil care nu a cerut el să vină pe lume, atunci când persoana care ar trebui să îl iubească cel mai tare îl aruncă la gunoi cu o singură propoziție? Dacă ai ajuns să spui așa ceva, ai serioase probleme nu numai ca mamă, ci și de echilibru emoțional și psihic. Fără glumă! Presupunând că ți-a scăpat la nervi o asemenea afirmație, mergi la un psiholog, mai întâi tu, apoi, împreună cu copilul, pentru a remedia ce se mai poate din relația părinte-copil și a nu-i strica viața.

 

Ești prost/tâmpit/nu te duce capul

De acord, copiii sunt în stare de cele mai mari grozăvii, pot face cele mai stupide lucruri și unele dintre acestea le pot pune în pericol sănătatea și viața. Dar abține-te să urli isteric 'ești chiar tâmpit?, nu te duce capul ăla deloc'? Ție îți vor trece nervii sau grijile provocate de prostiile comise de copil, dar el nu va uita prea curând ieșirea ta.

 

Faci exact ca taică-tu

Cu excepția situațiilor în care o astfel de afirmație este spusă cu ton drăgălaș, de alint, și relațiile între părinți sunt foarte bune, 'faci la fel ca taică-tu!' este un reproș nespus până la capăt, care împovărează de două ori copilul – îi dă de înțeles că tatăl lui e un neisprăvit, lucru pe care niciun copil nu vrea să îl admită, uneori chiar în ciuda evidențelor, și îl lasă să vadă exact cam ce crezi tu despre el, copilul tău – că e bun de nimic. S-a dus încrederea în sine pentru următorii 40 de ani, până când și-o regăsi-o, după multă psihoterapie și bani cheltuiți. Abține-te, deci, de la astfel de comentarii 'drăgălașe'.

 

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie