3 nutrienți esențiali pentru bebelușul tău

Ca părinte, ai controlul total al aportului de nutrienți pentru copilul tău. Îl poți ajuta (și este de datoria ta să o faci) să înceapă cu dreptul drumul în viață, știind că alimentația din primii 3 ani contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului sau, dimpotrivă, reprezintă o bază pe care se vor dezvolta mai târziu afecțiuni grave, cauzate de carențe alimentare timpurii. Uite care sunt 3 nutrienți esențiali pentru bebelușul tău și în ce alimente se găsesc:

Proteine

Corpul uman are nevoie de proteine, care au rol în dezvoltarea efectivă a celulelor, a mușchilor și a organelor. Bebelușii, aflați în creștere accelerată în raport cu un adult, au o nevoie și mai mare de proteine decât aceștia, față de greutatea lor. Un copil de un an nevoie de cel puțin 150 de grame de proteine/zi. Cele mai bune surse de proteine în primul an îl reprezintă laptele matern, laptele formulă special conceput pentru bebeluși, gălbenuşul de ou (atenție, unii bebeluși sunt alergici la ou!), carnea slabă (de vită sau curcan), fasolea, mazărea și alte leguminoase.

Calciu

Creșterea accelerată a oaselor și erupția dentară, dar și funcționarea mușchilor nu ar fi posibile fără calciu, un mineral esențial în primii ani de viață. În primele luni, rezervele de calciu sunt luate din laptele matern, alături de alți nutrienți esențiali, dar este important ca, odată cu începerea diversificării, să te aisguri că introduci în alimentația micuțului tău meniuri bogate în calciu – iart, brânză, pește gras (somon), legumele de culoare verde-închis, precum spanacul, broccoli), sucul de portocale  reprezintă surse bogate în calciu ușor de asimulat de către copil. Ține cont de faptul că absorbția calciului este favorizată de vitamina C.

Zinc

Un mineral căruia nu i se acordă importanța cuvenită, zincul este esențial în primul an pentru fortificarea sistemului imunitar al bebelușului și susținerea creșterii accelerate. Germenii de grâu, carnea de vită, fasolea, porumbul și alte leguminoase sunt bogate în zinc, esențial pentru buna dezvoltare a celui mic.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie