3 schimbări în sarcină, la care nu te aștepți

O perioadă importantă în viața unei femei, sarcina vine la pachet cu o mulțime de schimbări. Chiar dacă ai citit despre ele, tot te iau prin surprindere.

Instinctul de cuib

Chiar dacă ești mai rebelă de fel și dacă ai da oricând un hotel de 5 stele pe o vacanță în cort la Vama Veche, nu vei scăpa de instintul de cuibărire atunci când ești însărcinată. Primele simptome îți fac apariția prin luna a cincea, când simți nevoia să cumperi tot soiul de lucruri pentru camera bebelușului. Unii pun instinctul de cuib/cuibărire pe seama schimbărilor hormonale, alții îl leagă de faptul că după luna a patra sexul bebelușului poate fi determinat, iar realitatea viitorului bebeluș devine ceva mai concretă. Nu mai ești doar însărcinată, ești însărcinată cu o fetiță sau un băiețel și începi să simți copilul deja ca făcând parte din familie.

Parcă ești mai prostuță

Oricât de urât ar suna, multe femei se simt mai prostuțe în timpul sarcinii. Te concentrezi mai greu, ți-e gândul doar la analize și bebe, ți se schimbă prioritățile, iar sarcinile se serviciu ajung unde pe ultimul lor în listă. Valul de hormoni care inundă hipocampul, a cărui activitate este legată de memoria spațială, te face să uiți lucruri simple – unde ți-ai pus cheile de la mașină sau unde ai lăsat un document, altfel important. În plus, din săptămânile 8-10 de sarcină, bebelușul absoarbe cantități importante de fier din organismul tău, de unde și pierderile de moemorie, imposibilitatea de a te concentra cum o făceai, oboseala.

De-a râsul-plânsul

Ai auzit că în timpul sarcinii treci print-un montaign roussse de emoții, dar te-ai consolat cu ideea că se întâmplă doar în primele luni și că totul este pentru o cauză nobilă. Atunci când ești însă prinsă în aceste emoții, când treci de la râs la plâns (și invers) ân decursul unor minute, când totul pare negru, fără motiv, uiți că toate aceste schimbări sunt firești, nu te mai regăsești în această persoană capricioasă și instabilă și toată viața ta pare o altă realitate. Deși se vorbește mult despre depresia postnatală, se pare că cel puțin 10% dintre femei treci prin strări de depresie chiar în timpul sarcinii, iar acestea sunt cu atât mai grave, cu cât viitoarele mămici se simt vinovate că se simt așa când ar trebui să fie fericite, acum, că vor aduce pe lume un suflețel. Dacă ai gânduri 'gri', nu aștepta să devină negre- vorbește imediat cu partenerul tău și cere și ajutorul unui psiholog, care să te ajute să treci prin această perioadă grea, pentru a te putea bucura de sarcină și de viitorul tău copil.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie