4 lucruri care îți influențează visele

Nu e un secret că starea ta de spirit îți influențează visele. Dacă ești deprimat, visezi, cel mai probabil, în alb-negru sau nuanțe de gri,  și oricum, șansele de a-ți aminti un vis când treci printr-o depresie sunt destul de mici. Vremea pe care o visezi îți dă și ea un indiciu despre starea ta – dacă ești anxios vei visa pe fondul unor tornade, dacă ești într-o perioadă liniștită a vieții tale, visele se vor desfășura pe un fundal însorit, în timp ce depresia se manisfestă în vis prin ploaie. Știm, deci, că modul în care visăm reflectă trăirile prin care trecem în viața reală. Dar ce alți factori mai influențează visele noastre?

 

Poziția în care dormim

Dacă dormi pe burtă cel mai probabil vei avea un vis sexual sau vei visa că ești într-o situație în nu poți respira – arată un studiu realizat de cercetători din Hong Kong. Asta pentru că stând pe stoma, zona genitală este stimulată, iar pieptul este presat și nu permite aerului să circule cum trebuie, drept care  visele reflectă una sau amândouă senzațiile fizice pe care le simțim în acea poziție.

 

Mirosurile

Plăcute sau neplăcute, mirosurile influențează foarte tare visele noastre. Ghici care ne induc vise plăcute și care ne fac să visăm haotic și chiar să avem coșmaruri. Mirosurile influențează modul în care visăm pentru că acea parte a creierului care conrolează abilitatea de a percepe mirosurile se ocupă și cu perceperea emoțiilor. Mirosurile plăcute ne vor induce vise plăcute, iar cele neplăcute ne vor trezi trăiri onirice neplăcute.
Sunetele

Știm că muzica ne influențează somnul – o întregă industrie cu muzică de relaxare ne-a învățat acest lucru. Muzica ne poate induce anumite vise și datorită semnificației pe care melodiile respective o au pentru noi – dacă este vorba despre vreo trupă preferată, cel mai probabil vom avea un vis legat de persoana pe care o asociem acelor melodii sau în care investim afectiv la momentul respectiv. Nu este bine să ne facem un obicei din a adormi cu muzică, fie ea și a formației preferate, căci sunetele influențează nu numai felul viselor noastre ci și activitatea creierului pe timpul nopții, iar asta ne împiedică să avem un somn profund și odihnitor. (Citește și De ce ai nevoie de 7 ore de somn)
Medicamentele

O mulțime de medicamente, remedii sau suplimente alimentare ne influențează puternic visele. Studiile arată că toate substanțele care tratează dependențele (de țigări, de alcool) au ca efecte vise puternice și stranii. Și, pradaxoxal, deși noi credem că un antidepresiv ne face să dormim profund, el ne va face să ne amintim mai tare și mai rapid visele (eventual ciudate) pe care le-am avut.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie