4 moduri de a-ti ajuta bebelusul sa doarma mai bine si mai mult noaptea

Una din marile provocari in primul an de viata al bebelusul tau este aceea de a-l ajuta sa doarma pe timp de noapte, fara sa se trezeasca de prea multe ori. Un program de somn bine pus la punct nu numai ca este extrem de sanatos pentru cel mic, insa iti face si tie viata mult mai usoara. Desigur, fiecare copil este diferit si se va comporta diferit: unii isi vor regla foarte repede ceasul biologic, pe cand altii vor avea ceva mai multe probleme la acest capitol. Totusi, exista cateva lucruri pe le-ai putea face pentru micutul tau, care l-ar putea ajuta sa se bucure de somnul odihnitor de noapte fara multe intreruperi.

  1. Invata-l sa doarma cu lumina stinsa

Multi parinti vor fi tentati sa instaleze o lampa de veghe langa patutul celui mic. Insa aceasta nu este neaparat cea mai buna solutie. Cheia unui somn linistit pe timp de noapte este reglarea ceasului biologic. Distinctia intre noapte si zi este, in realitate, distinctia intre momentul pentru somn si momentul pentru a se trezi. Numeroase studii au aratat ca dorm mai bine in bezna totala si se trezesc mai rar in timpul noptii in aceste conditii.

Din pacate, acest lucru va ingreuna putin situatia, daca doresti sa intri din cand in cand in camera micutului sa te asiguri ca este totul in regula. Este recomandat sa eviti sa aprinzi lumina, asa ca va trebui sa apelezi la alte solutii alternative. Spre exemplu, te-ai putea folosi de astfel de lanterne cu led puternice pentru a-ti croi drumul in camera copilului. Te-ar putea ajuta un model cu mai multe trepte de intensitate sau unul cu lupa si zoom rotativ, care iti permite sa ajustezi intensitatea lumii, pentru a te deplasa usor, fara a-l deranja pe micut. Ai grija insa sa nu indrepti lumina direct catre bebelus, altfel risti sa ii perturbi somnul sau chiar sa il trezesti.

  1. Expune-l la lumina naturala

Desi nu va fi pe deplin dezvoltat timp de cateva luni, ritmul circadian sau ceasul biologic al bebelusului incepe sa se dezvolte la doar cateva zile dupa nastere. Studiile arata ca bebelusii si prescolarii care sunt expusi la lumina naturala pe tot parcursul zilei dorm mai bine pe timp de noapte si se adaptează la un ciclu de 24 de ore mai rapid decat cei care sunt expusi numai la lumina artificială de interior.

  1. Pune la punct o rutina

Stabilirea unei rutine a bebelusului il va ajuta sa inteleaga ceea ce are de facut. Asta inseamna punerea la punct a unui orar ce presupune hraniri regulate, program pentru anuminte activitati si o ora stricta de dormit. Acest pas va face mult mai usoara setarea ceasului biologic al micutului. Bebelusii iubesc rutina. Aminteste-ti ca ei inca incearca sa inteleaga lumea, asa ca vor sa stie exact ce se va intampla, in ce ordine si in ce moment. Poti incepe sa stabilizezi rutina nou-nascutului facand aceleasi lucruri, in aceeasi ordine, in fiecare zi: Mancare, activitate, somn, repeta. Odata ce se obisnuieste cu noul program, micutul va incepe sa se simta somnoros in apropierea orelor de somn.

  1. Creeaza un mediu propice somnului

Conditiile in care se desfasoara siesta sau somnul pe timpul noptii pot afecta de asemenea capacitatea bebelusului de a se odihni. In primul rand, este bine ca cel mic sa doarma intr-o camera separata, in care temperatura sa nu fie prea ridicata. Multe mamici au tendinta de a incalzi prea tare camera micutului de teama ca acesta sa nu raceasca, insa, in realitate, specialistii considera ca o temperatura propice pentru somnul celor mici este intre 20 si 23 de grade. Mai apoi, asigura-te ca ai asezat patutul intr-ul loc in care temperatura se mentine constanta. Asta inseamna ca trebuie sa te feresti de zonele din preajma caloriferului, a aerului conditionat sau a ferestrelor. Schimbarile bruste de temperatura sau zgomotele de afara ii pot afecta somnul.

Urmand acesti pasi simpli, copilul tau va ajuge sa doarma pe toata perioada noptii, ceea ce inseamna ca si tu vei putea sa te odihnesti. Unii copii isi vor antrena ceasul biologic mai greu, insa respectand cu strictete aceste conditii de somn inca din primele zile de viata, te vei bucura de rezultate, intr-un final. Tu ce alte trucuri folosesti pentru a-ti ajuta copilul sa se odihneasca?

Foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul