5 lucruri pe care sa nu i le spui niciodata unei mame care si-a pierdut copilul

Indiferent ca este o pierdere de sarcina sau pierderea unui copil deja nascut, pentru o mama durerea e la fel de mare. Iar anumite lucruri pe care poate iti vine sa le spui, in incercarea de a o consola, pot fac mai mult rau decat bine. Iata 5 lucruri pe care sa nu i le spui niciodata unei mame care si-a pierdut copilul:

1. „Macar s-a intamplat devreme”

Doar pentru ca o femeie pierde sarcina in primul trimestru nu inseamna ca sentimentele ei pentru acel bebelus nu sunt deja acolo. Pentru multe dintre noi sentimentele apar de la primul test de sarcina pozitiv si ne schimba pe viata.
Iar cand lucrurile nu merg conform planului, viata se schimba iar, insa nu in bine. Nu e o alinare sa auzi ca e mai bine ca s-a intamplat devreme. E doar un cutit invartit in rana.

2. „Stiu exact ce simti”

N-ai de unde sa stii ce simte, chit ca ai trecut prin aceeasi experienta. Fiecare om traieste diferit o pierdere, unii o exteriorizeaza in timp ce altii raman tacuti.
Ce este in sufletul unei mame care pierde un copil stie doar ea.

3. Puteti sa incercati din nou”

Asta, alaturi de numarul 5, e de departe cea mai insensibila replica pe care i-o poti da unei mame. Pentru ea bebelusul acela nu era doar „inca unul” la recensamant.
Era o persoana, una in carne si oase, pe care nicio alta persoana nu o va putea vreodata inlocui.
Poate avea alt copil? Poate, probabil. Il va inlocui vreodata al doilea copil pe primul? NICIODATA!

4. „E intr-un loc mai bun/L-a luat Dumnezeu ca era prea bun”

Niciuna din variantele de mai sus nu aduce confort unei mame in suferinta, in primul rand pentru ca NU STII cu certitudine asta.
In plus, daca scopul vietii e sa ajungem cat mai repede la Divinitate, ar trebui sa ne bucuram cand moare cineva.
Insa NU e motiv de bucurie, nu-i asa? Atunci de ce crezi ca ar ajuta-o pe o femeie sa auda ca bebelusului ei ii e mai bine „pe lumea cealalta” decat i-ar fi fost pe lumea asta, langa ea?

5. „E bine ca mai aveti si altii”

Chiar daca mamica a fost mai vrednica si mai are acasa si alti copilasi in afara de cel pe care tocmai l-a pierdut, asta nu inseamna ca durerea ei e mai mica, doar pentru ca acel copil nu era singurul.
Din nou, o persoana nu poate inlocui o alta persoana, aceeasi regula se aplica si aici.

Ce sa ii spui totusi unei mame ce sufera dupa copilul ei?

E mai simplu decat iti inchipui: „Imi pare rau pentru pierderea ta”, „Nu-mi pot inchipui prin ce treci” sau chiar si un simplu „Condoleante”, alaturi de o imbratisare venita din suflet inseamna mai mult decat orice in unele momente.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie