6 lucruri pe care nu vreau să i le spui niciodată copilului meu

Vrem să ne creștem și să ne educăm copilul într-un anume fel, așa cum credem noi că este mai bine. Și de multe ori, viziunea noastră diferă cu mult de a altor părinți.

Și pentru că noi vrem ce este mai bine pentru copilul nostru, facem tot posibilul să-l învățăm anumite reguli, anumite valori, anumite principii. Ce ne facem însă când străinii se comportă ca și cum ar avea dreptul să ne educe copilul și să interacționeze cu el așa cum vor ei, fără a se gândi la consecințe.

Iată câteva lucruri pe care nu aș vrea ca un străin să le facă sau să le spună copilului meu:

  1. Mâncarea
    Ok, apreciez că ești drăguț și vrei să fii darnic cu copilul meu, dar te rog abține-te. În primul rând vreau să știe că nu e cel mai sigur lucru să primești mâncare de la străini. În al doilea rând sunt mari șanse ca produsul pe care i-l dai, o ciocolată, o bomboană, un fursec, să-i fi fost interzis de mine și să știe că ducliurile nu sunt bune. Mai mult, poate suntem chiar înainte de masă și nu aș vrea să-și strice foamea.
  2. Râd copiii de tine
    Asta mi se pare una dintre marile prostii spuse de adulți, fără să gândească. De ce să-i spui așa ceva unui copil și să-i formezi niște complexe de la o vârstă atât de fragedă?
  3. Mângâierile
    Nu știu când te-ai spălat ultima dată pe mâini. Poate a fost acum două minute sau acum cinci ore. Oricum ar fi pielea copiilor, mai ales a bebelușilor este destul de sensibilă, iar sistemul lor imunitar este încă în formare. De ce să-l expui inutil la microbi? Și de ce să crezi că, doar pentru că e copil, poți să-l atingi fără să-i ceri voie?
  4. Bau-bau
    Copilul meu știe că nu există 'bau-bau'. Nu vreau să crească cu teama de monștrii și să-i fie frică de întuneric. Eu am făcut tot posibilul să-l feresc de cele mai multe dintre fricile copilăriei, nu ruina munca printr-o frază aruncată la întâmplare.
  5. Dă-mi și mie ce mănânci
    Dacă nu vrei cu adevărat ca micuțul meu să-ți dea din mâncarea lui, nu i-o cere. Pentru că am crescut un copil generos care îți va da chiar și ultima îmbucătură. Iar dacă atunci când ți-o va da îl vei refuza, nu va înțelege nimic și s-ar putea să-l afecteze acest lucru.
  6. Te pedepsește Doamne-Doamne
    Este alegerea fiecărui părinte dacă îi vorbește sau nu copilului său despre Dumnezeu și tot alegerea fiecăruia este și modul cum o face. Oricum ar fi nu vreau ca micuțul să creadă despre Dumnezeu că este ceva de care să-i fie frică și care nu are altceva mai bun de făcut decât să pedepsească pentru orice fleac fiecare copil.

Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau