7 măsuri care te ajută să previi o infecție urinară

Nevoia de a merge la baie foarte des și o senzație de arsură când urinezi sunt primele două simptome că ai o infecție urinară. Mai mult de jumătate dintre femei se luptă cu o infecție urinară cel puțin o dată în viață, iar 1 din 4 femei face în mod recurent o infecție urinară, ajungând la 2 sau mai multe episoade de infecție urinară în decurs de jumătate de an. Uite ce poți face pentru a preveni o infecție urinară.

În afara nevoii de a urina des și a usturimii atunci când mergi la baie, mai poți recunoaște o infecție urinară și după aspectul tulbure al urinei, după o durere care persistă în zona pelvisului sau a spatelui sau după temperatura (nu foarte ridicată) care însoțește episodul infecțios, pe măsură ce coloniile de bacterii patogene (E.coli) se dezvoltă.

Femeile sunt mai vulnerabile față de o infecție de tract urinar din cauze anatomice – uretra lor, tubul care iese din vezică – este mai mică decât la bărbați.

Uite poți face pentru a preveni o infecție urinară:

La baie înainte și după sex

  • Spală-te bine după actul sexual, fără a introduce însă săpun sau alte substanțe în zona vaginală. Este recomandat să mergi la baie atât înainte de, cât și la 15 minute după actul sexual, pentru a îndepărta bacteriile care ar fi putut pătrunde în uretră.

Fără tampoane interne!

  • Nu folosi tampoane interne în timpul menstruației. Acestea cresc riscul dezvoltării unei infecții.

 

Renunţă la diafragmă

  • Este o metodă contraceptivă care crește riscul de infecție urinară: ea poate presa uretra și împiedică golirea completă a vezicii urinare, favorizând astfel înmulțirea bacteriilor. Vorbește cu medicul tău ginecolog să-ți recomande o altă metrodă contraceptivă, mai sigură din acest punct de vedere.

Consumă alimente bogate în vitamina Cinfectia urinara 2

  • Ia în mod reglat suplimente de vitamina C sau mănâncă multe alimente bogate în această vitamină, care crește nivelul acidității în urină, ceea ce descrește ritmul de înmulțire a bacterilor prezente în tractul urinar, vinovate pentru declanșarea infecției urinare. Portocale, kiwi, fructe de pădure (afinele sunt ingredientul principal în produsele naturiste pentru prevenirea și tratarea infecțiilor urinare) te ajută să ții infecțiile urinare departe.

Schimbă poziția când faci sex

  • Dacă faci frecvent infecții urinare, ar fi bine să schimbi poziția în timpul actului sexual, astfel încât fricțiunea în zona uretrei să fie mai redusă și să reduci astfel riscul declanșării unei infecții urinare.

Stai departe de spermicide

  • Nu folosi geluri spermicice – acestea omoară nu numai spermatozoizii, ci și flora vaginală benefică, ce previne înmulțirea bacterilor patogene!

Fii atentă la lenjeria intimă!

  • Poartă lenjerie intimă din fibre naturale și evită să stai multă vreme în costumul ud de baie, căci temperaturile ridicate în combinație cu mediul umed favorizează înmulțirea rapidă a bactrilor patogene care declașează infecția urinară. Când cumpepri lenjerie intimă, nu o purta înainte de a o spăla la temperatură de peste 40 de grade! Obiceiul de a nu spăla lenjeria intimă și de a o pune direct pe noi când am cumpărat-o, în condițiile în care ea a fost depozitată în condiții dubioase de igienă și a fost probabil probată de multe femei cu diferite probleme intime ridică riscul dezvoltării unei infecții urinare sau chiar pe cel al contractării unei boli cu transmitere sexuală!

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Feminin