7 moduri in care GRESIM cand ne invatam copiii sa se spele pe dinti!

Fie pentru ca asa ne-au invatat si pe noi parintii, fie pentru ca asa stim ca e bine, exista vreo 7 moduri in care ne invatam copiii sa se spele GRESIT pe dinti. Acest lucru duce, pe termen lung, la probleme dentare si poate afecta sanatatea copilului tau. Iata ce greseli (probabil) faci, atunci cand iti inveti copilul sa se spele pe dinti:

7 moduri in care gresim cand ne invatam copiii sa se spele pe dinti

1. Il invatam sa apese pe periuta

Pentru a-si curata dintii eficient, nu e necesar ca cel mic sa apese cu forta pe periuta. Miscarea trebuie sa fie una blanda si ritmica. In caz contrar, el isi poate leza gingiile.

2. Ii invatam sa se spele stanga-dreapta

Sigur ai vazut asta, daca nu ai chiar obiceiul. Miscarea periutei in stanga-dreapta este o mare greseala. Astfel, nu facem decat sa bagam bacteriile mai adanc intre dinti si in gingii.
Miscarea periutei trebuie sa fie de sus in jos, dinspre radacina dintelui inspre varful acestuia, cu miscari lente.

3. Nu ii invatam cat trebuie sa dureze un periaj si cat de des ar trebui sa fie

Pentru a fi eficient si a preveni depunerile de tartru si placa bacteriana, un periaj corect ar trebui sa dureze minim 2 minute.
Daca juniorului tau nu ii place gustul pastei de dinti sau pur si simplu uraste procesul, va incerca sa te pacaleasca si in final va ajunge sa se saboteze singur, periindu-si dintii mai putin decat ar trebui.

Nu uita sa il supraveghezi si sa te asiguri ca cel mic se spala pe dinti de doua ori pe zi, dimineata si seara. Multi oameni cred ca e suficient sa se spele o data pe zi, insa exista un motiv pentru care sunt recomandate doua periaje zilnice: intr-un interval mai mare de 12 ore, microorganismele daunatoare incep sa adere la placa bacteriana, si devin mai greu de inlaturat. Placa bacteriana slabeste smaltul dintelui, il patrunde si il deterioreaza.

4. Subestimam importanta spalatului pe dintii de lapte

Dintii de lapte sunt temporari, nu? Deci nu e mare tragedie daca se cariaza, ca-i dau altii, nu? Ei bine, nu.
Dintii de lapte vin si pleaca, dar obiceiul spalarii pe dinti se formeaza devreme. Daca nu-l inveti inca de mic cat e de important sa nu rateze un periaj, copilul tau sigur va avea probleme cu dantura mai tarziu, ca adult.

Cum te speli corect pe dinti

5. Nu ii invatam sa foloseasca ata dentara

De multe ori rar o folosim noi, d-apoi sa-i invatam pe ei. Mai ales daca juniorul tau are dintii strambi sau inghesuiti (lucru pentru care ar trebui sa consulti rapid un ortodont!), mancarea poate ramane prinsa in spatiul dintre dinti.
Periuta nu reuseste intotdeauna sa indeparteze mancarea stransa in acele spatii stramte si astfel apar cariile dentare.

6. Ii lasam sa manance dulciuri si sa bea acid inainte de spalarea pe dinti

E bine de retinut si pentru tine aceasta informatie, nu doar pentru cel mic! Periajul efectuat la mai putin de 30 de minute dupa ce copilul tau bea acid sau mananca multe dulciuri poate duce la degradarea smaltului dentar.
E mai bine sa astepte, iar dupa periaj sa nu mai consume decat apa, daca este periajul de dinainte de culcare.

7. Le cerem lor sa se spele, dar noi nu ne spalam (?!)

Copiii nu se ghideaza foarte mult dupa expresia „fa ce zice popa, nu ce face popa”. Astfel se intampla ca, desi tu ii spui sa se spele pe dinti, daca TU nu te speli, cel mai probabil si copilul tau va renunta la acest obicei sanatos.

Acest lucru se intampla din pricina faptului ca, cel mai usor, copiii invata prin puterea exemplului. Asadar, vrei sa-ti inveti copilul cum sa aiba o igiena dentara impecabila? Fii tu un exemplu pe masura!


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau