7 semne că trebuie să schimbi bona

Bineînțeles că am vrea să stăm alături de copiii noștri cât mai mult timp, sau măcar să-i lăsăm cu cineva din familie, în care avem încredere, atunci când trebuie să ne întoarcem la serviciu. Însă nu întotdeauna avem acest noroc. Și atunci apelăm la o bona – care poate fi așa cum ne dorim… sau nu.

În fine, după multe interviuri, recomandări, discuții, am ales bona, însă nu știm exact ce se întâmplă atunci când noi nu suntem acasă… Cum ne dăm seama că bona nu își îndeplinește sarcinile așa cum ne-am dori?

 

1. Cel mic nu e tocmai bucuros când o vede pe bonă, din contră – devine anxios, retras.

Bineînțeles că o bonă nu poate lua vreodată locul mamei sau tatălui, însă copilul trebuie să aibă încredere în ea și să o iubească. Probabil că cel mic și bona nu au reușit să se atașeze unul de altul, sau bona nu i-a oferit copilului liniștea, căldura, confortul de care acesta are nevoie. Ca în cazul oricărei relații dintre două persoane, e foarte important să existe chimie.

 

2. Bona e destul de secretoasă, nu oferă prea multe detalii despre cum au petrecut ziua.

Când ajungi acasă, e normal să fii nerăbdătoare să afli ce a mai făcut cel mic și ce s-a întâmplat cât timp ai lipsit. Dacă bona nu e prea dornică să îți ofere amănunte, fie nu comunică foarte bine cu tine (dar asta s-ar putea întâmpla și cu cel mic), fie are ceva de ascuns.

 

3. Micuțul tău a suferit mai multe accidentări minore (care puteau fi evitate) în timp ce stătea cu bona.

Normal ar fi ca bona să nu-l scape din ochi pe copil, pentru a preveni eventualele accidentări. Lucru care nu s-a întâmplat.

 

4. Observi că cerințele/rugămințile tale nu sunt îndeplinite.

Tu și bona ar trebui să formați o echipă, să vă uniți forțele și cunoștințele pentru a-i oferi copilului tot ce poate fi mai bun. Nu e normal ca bona să adopte o atitudine de superioritate, ca și când le-ar ști pe toate, și să îți ignore dorințele. Până la urmă, tu ești mama copilului, ar trebui cel puțin să vă sfătuiți în privința alegerilor legate de cel mic.

 

5. De multe ori, bona întârzie.

E foarte important să știi că te poți baza pe ea de la o anumită oră, pentru o anumită perioadă, astfel încât să îți poți face un program. Dacă nu e serioasă din acest punct de vedere, găsește pe altcineva care e dedicat muncii pe care o face și respectă programul și înțelegerile pe care le aveți. Întârzierile și absențele neanunțate denotă lipsă de seriozitate. Ceea ce nu ar trebui tolerat.

 

6. Copilul pare de multe ori neîngrijit, chiar murdar.

Dacă bona nu e în stare să se ocupe de lucrurile de bază în ceea ce-l privește pe cel mic, e puțin probabil ca ea să vină în întâmpinarea nevoilor mai complexe ale copilului.

 

7. Poveștile și explicațiile bonei au scurtcircuite.

Nu tolera o persoana care fură, minte sau te dezamăgește în orice fel. Ar trebui ca cea care are grijă de copilul tău să-ți câștige încrederea, nu să te facă să-ți pui fel de fel de semne de întrebare în ceea ce o privește.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare