Cum sa-l faci sa nu isi mai roada unghiile

Rosul unghiilor este unul dintre cele mai intalnite obiceiuri proaste si unul care este foarte probabil sa se perpetueze si dincolo de varsta copilariei.
 

De fapt, unul din trei elevi de gimnaziu, mai bine de jumatate dintre adolescenti si chiar unul din patru adulti isi rod unghiile.

Nu e de mirare ca vedem atatia adulti cu unghiile ciuntite pe strada.

Acest obicei nu este specific doar copiilor si nu debuteaza neaparat in copilarie. Spunem despre rosul unghiilor ca este un obicei urat, nu atat de urat ca scobitul in nas, dar poate fi mai periculos.

Unii isi rod unghiile cu o adevarata pasiune, chiar furie. Am cunoscut un copil ai carui parinti au ignorat gravitatea „pasiunii“ cu care puiul lor isi rontaia unghiile de la maini si au incercat sa-l impiedice sa mai faca acest lucru dand cu diferite substante pe degetele.

Un scurt timp obiceiul inceta (nu de alta, dar unghiile ajunsesera de cativa milimetri si nu mai avea ce sa roada), dar pasiunea era asa de mare, incat a trecut la rosul unghiilor de la picioare, in pozitii contorsionate.

Nimic nu conta, nici macar faptul ca picioarele erau foarte murdare – fiind vara, copilul umbla in sandalute cu piciorul gol. Nu mai trebuie sa va spun ca a ajuns in spital cu o infectie digestiva foarte grava… Culmea, parintii se gandeau si atunci – cand viata copilului atarna de un fir de par – ca poate a mancat ceva infectat…

Rosul unghiilor nu este neaparat generat de nervozitate, dar un rontaitor de unghii creeaza imaginea unui personaj nervos, chiar daca nu este. Din motive de sanatate, igiena, aspect, este bine sa incercam sa determinam copilul sa isi lase unghiile in pace. Ce putem face?

Mai intai, trebuie sa urmarim cand apare cel mai frecvent obiceiul – de cele mai multe ori, ne rontaim unghiile in timpul unor activitati care nu necesita concentrare: privitul la televizor, mersul in masina, ascultatul povestilor etc. Altii, dimpotriva, le rontaiesc atunci cand se concentreaza la sarcini scolare.

Metodele populare – ardei iute, substante amare – sunt doar o solutie temporara, care uneori poate face mai mult rau…

Fa o lista a activitatilor sau momentelor cand copilul face acest lucru. Pune-le in ordinea frecventei aparitiei – de la cel mai frecvent pana la cel mai rar. Vezi daca roade numai unele unghii sau pe toate. Studiaza acest lucru impreuna cu copilul.

Fotografiaza-i degetelele, asa rontaite cum sunt, si compara-le (impreuna cu el) cu unghiile altor oameni din reviste sau cu orice alte imagini cu maini. Atentie: fara sa ii ti morala copilului ori sa faci comparatii.

Doar observati. Afara, jucati jocul observarii – uitati-va dupa oamenii care isi rod unghiile, identificati dupa aspectul mainilor, iar daca surprindeti pe cineva rontaind, comentati in soapta imaginea dezagreabila pe care o ofera acel om.

In situatiile identificate cu frecventa cea mai mare de aparitie a rontaitului, invatata copilul sa se detensioneze – inspirand cu pumnii stransi, expirand cu degetelele relaxate de cateva ori. Da-i in mana un obiect cu care sa se joace. |nvata copilul cum sa foloseasca o pila de unghii sigura (nu metalica), pentru a-si netezi marginile unghiilor.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Unica.ro
Recomandari shopping
Glamour.ro
Mai multe din Comportament