Bebe adoarme doar la sân

În foarte multe cazuri, bebeluşii adorm la sânul mamei, cu burtica plină, relaxaţi şi fericiţi. Şi e normal să se întâmple aşa, pentru că doar la pieptul mamei se liniştesc, îi simt căldura, mirosul, îi aud bătăile inimii, se simt ocrotiţi şi iubiţi. Însă ce facem dacă bebe a crescut, e deja mărişor şi aproape  înţărcat, însă nu vrea să renunţe la sân seara, la culcare, şi îl foloseşte pe post de ”somnifer”?

 

Bebe adoarme doar la sân? Specialiştii pediatri au observat că acest lucru se întâmplă, în general, atunci când părinţii vor să-i obişnuiască pe copii să doarmă singuri, în camera lor. Însă cine vrea să-şi obişnuiască micuţul să doarmă singur trebuie să înţeleagă foarte bine cum funcţionează somnul bebeluşului şi cum se dezvoltă acesta în funcţie de vârsta copilului.
Începând de la 4 luni, mulţi bebeluşi alăptaţi au nevoie să se trezească în aceleaşi condiţii în care au adormit, altfel vor da ”strigarea”, pentru a se asigura de prezenţa mamei şi a putea adormi din nou.
Cei mai mulţi sugari se trezesc, în medie, de două-trei ori pe noapte. Diferenţa dintre ei este că unii au nevoie de prezenţa (sânul) mamei pentru a putea adormi din nou, în timp ce alţii reuşesc să adoarmă singuri. Aceste aspecte se accentuează în jurul vârstei de 6-7 luni, atunci când frica de străini, anxietatea de separare îl vor face pe cel mic să doarmă mai agitat, să se trezească de mai multe ori şi să aibă nevoie de prezenţa (sânul) mamei pentru a se linişti şi a adormi din nou.
În aceste situaţii, dacă atunci când se va trezi bebeluşul va găsi aceleaşi condiţii în care a adormit, va adormi mai uşor. Iar acest lucru îl va ajuta, treptat, să prevadă ce se va întâmpla atunci când se va trezi şi să accepte mai uşor să adoarmă singur seara, fără ajutorul sânului.

 

Alăptare şi somn? În momente diferite

Mama care vrea să-şi obişnuiască bebeluşul să adoarmă singur va trebui să încerce ca, încă de când cel mic are 2-3 luni, să-l adoarmă în acelaşi loc şi în aceleaşi condiţii în care se va trezi. De exemplu, dacă a adormit în patul vostru, nu-l muta în pătuţul lui, sau invers etc.
Începând de la 4 luni, este recomandat să delimităm momentele în care bebeluşul suge de cele în care adoarme.

 

Găsiţi un ritual al vostru

Nu uita că această schimbare trebuie făcută treptat şi cu foarte multă răbdare. Tu îţi cunoşti cel mai bine bebeluşul şi ştii ce îi place şi ce îl ajută, de aceea poţi apela şi la alte trucuri pentru a-l adormi: poate se linişteşte şi adoarme mai uşor dacă îl mângâi, sau poate dacă îi cânţi un cântecel de leagăn. Doar încercând vei găsi cea mai bună soluţie pentru micuţul tău.

 

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul