Afirmarea de sine – cum ne afecteaza modul in care comunicam

Pentru ca tipul de comunicare ne influenteaza toate planurile existentei, este foarte important sa intelegem ca avem optiunea de a-l schimba atunci cand constientizam existenta mai multor costuri decat beneficii.

Programele de antrenament asertiv pe care le propun clientilor mei contin mai multe etape si sunt sustinute de practicarea unor experimente' in plan comportamental.

De regula pornesc de la ideea ca atat comportamentul asertiv, cat si cel pasiv, dar si cel agresiv au forme de manifestare diferite in plan relational, manifestandu-se verbal si nonverbal intr-o maniera specifica.

A cunoaste aceste manifestari reprezinta o prima conditie in dezvoltarea capacitatii de autocontrol in situatii sociale. Congruenta limbajului verbal cu cel nonverbal este foarte importanta pentru ca sta la baza transmiterii unui mesaj clar si usor inteligibil interlocutorului. Pe de alta parte limbajul nonverbal are o pondere mult crescuta fata de continutul vorbirii, in exprimarea mesajului.

Sa ne imaginam cum ar arata situatia in care parintele ii spune copilului: Te voi ruga sa-ti strangi jucariile de pe covor!', timp in care, adultul este incruntat, corpul este inclinat spre cel mic, iar distanta dintre cei doi este mai mica de o jumatate de metru. – Toata aceasta scena ne trimite cu gandul la o comunicare agresiva, chiar daca mesajul verbal, luat separat de cel nonverbal, poate indica o cerere formulata direct si careia nu ii putem atribui nicio conotatie ostila.

Pornind de la ideea ca este foarte important cum spunem ceea ce spunem, putem ajunge la concluzia ca incongruenta intre mesajul verbal si cel nonverbal poate fi una din sursele multiplelor probleme relationale.

Lipsa asertivitatii are la baza, de regula, existenta unor credinte irationale pe care persoana rareori le verifica prin confruntarea cu realitatea.

Gavin ( 1997) prezinta cateva mituri' care impiedica oamenii sa aiba un comportament asertiv.

Un mit foarte des intalnit are la baza ca distorsiune cognitiva (care nu este altceva decat un gand negativ intemeiat pe  o eroare de logica) citirea gandurilor' si apare sub forma credintei ca: ceilalti, cu cat ma cunosc mai bine sau daca ma iubesc, stiu ce-mi place si ce ma deranjeaza.'

Probabil ca ati intalnit situatii in care aflandu-va intr-o relatie ati tras concluzia ca partenerul nu va mai iubeste pentru ca prefera sa vada meciul decat sa mergeti la cinema.

In fapt, ceea ce poate fi important pentru mine, nu este cu necesitate important pentru ceilalti si tinand cont de faptul ca fiecare dintre noi este unic, este firesc sa ne raportam in mod diferit la aceeasi situatie.

Acest mit mai aduce in discutie un aspect foarte important, si anume expectatiile noastre cu privire la ceilalti. Desi am intalnit unele afirmatii sub forma nu este bine sa ai asteptari de la ceilalti' pe retelele de socializare, as putea sa le contrazic, sustinand ca atata timp cat am asteptari de la celalalt este necesar sa i le aduc la cunostinta, pentru a exlude ideea ca ceilalti ne pot citi gandurile.

Un alt mit des intalnit este mitul obligatiei' care are la baza credinta potrivit careia daca o persoana apropiata imi cere ceva, eu sunt obligata sa ii raspund afirmativ, daca ii sunt o prietena buna sau daca sunt o persoana altruista. In acest caz se aplica si reversul si anume daca cer ceva unei persoane apropiate, va raspunde cu da, daca imi este un bun prieten'.

Cati dintre noi nu am trecut prin momente in care o prietena ne-a rugat sa iesim cu ea in mall la o sesiune prelungita de shopping si desi eram implicati intr-o alta activitate sau pur si simplu nu aveam starea necesara de a iesi in mall, am ales sa raspundem cu da cererii, netinand cont de propria persoana si lasand in plan secund activitatile in care eram implicati.

Sau poate au existat situatii in care am cerut un serviciu unei persoane apropiate si lovindu-ne de un refuz, am tras concluzia ca persoana nu ne este tocmai un prieten apropiat.

Prezenta acestui mit nu face decat sa genereze un sentiment de obligatie in relatiile interpersonale si sa impiedice manifestarile autentice.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie