Alimentația bebelușului: 3 nutrienți esențiali după 6 luni

În primele luni, nevoile nutriționale ale bebelușului sunt acoperite din laptele matern, dacă mama are o alimentație echilibrată și sănătoasă. Odată cu începerea diversificării însă, trebuie să ai mare grijă cum alcătuiești meniul celui mic. Nevoile lui nutriționale sunt mult crescute în această perioadă plină de progrese. Uite care sunt 3 nutrienți care nu trebuie să lipsească din alimentația bebelușului tău, după 6 luni.

Fier

  • Primele 4-6 luni, necesarul de fier al bebelușului este acoperit din laptele matern, în proporții variabile, în funcție de alimentația acesteia, dar și din rezervele făcute în viața intrauternină. După aceste primele luni, rezervele de fier ale mamei scad, iar odată cu începerea diversificării, riscul de anemie crește. Lipsa de fier este cea mai comună deficiență nutrițională în rândul bebelușilor și copiilor mici. Netratată pe termen lung, anemia feriprivă din prima copilărie poate provoca deficiențe cognitive și o mulțime de alte probleme de sănătate. Atunci când începi diversificarea, este foarte important ca nevoia de fier a bebelușului să fie acoperită din alimentație, și dacă este cazul, iar pediatrul o recomandă, să administrezi suplimente de fier.
  • Include în meniu carne, legume cu frunze verzi, dovleac și fructe uscate

 

Proteine

  • Bebelușii au nevoie de mai multe proteine decât adulții (aproximativ1 g de proteine/kilogram corp/zi), pentru că ritmul lor de creștere este mult mai rapid, iar proteinele sunt practic, cărămizile care clădesc toate țesuturile și organele din corp.
  • Oferă-i bebelușului tu carne (mai ales carnea slabă, de vită), pește, brânză, în completarea laptelelui matern, sau a formulelelor de lapte special preparate pentru copii.

 

Calciu

  • Extrem de important în primii ani, când se dezvoltă sistemul osos, dentiția, dar și musculatura, calciul fiind implicat în toate aceste procese. Rezervele de calciu din primii ani de viață ne feresc mai târziu de probleme osoase și articulare. După 6 luni, bebelușul tău are nevoie de meniuri bogate în calciu. Iaurtul, brânza, peștele gras, spanacul, broccoli, fasolea și alte leguminoase, semințele de susan, sucul de portocale sau laptele de soia sunt bogate în calciu.

 

foto Shutterstock

 

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie