Alimentația bebelușului – 7 reguli de urmat

Fiecare bebeluș e diferit și are propriile lui preferințe alimentare, dar există câteva reguli de care trebuie să ții cont în alimentația bebelușului. Uite ce te sfătuiesc specialiștii:

 

 

Nu adăuga sare în mancare

Rinichii imaturi ai bebelusilor nu pot prelucra sarea la fel ca cei ai unui adult. Legumele contin cantita optime de sare, care nu se pierd daca le prelucram termic mai pu­­­tin. Nu te teme ca bebelusului mancarea nesarata i se va parea fada, nu judeca dupa gusturile tale. Bebelusul nu are pervertite papilele gustative la fel ca noi, adultii, si nu va sesiza o mancare 'nesarata'.

 

Nu evita grăsimile

Copiii mici au nevoie de grasimi bune, ei nu sunt la cura de slabire. Cu excep­­­tia acelor bebelusi supraponderali, pentru care pediatrul va recomanda produse degresate (bran­­­­­­­­­­­­­­­­­­­zica de casa, iaurturi etc.), dupa 6-8 luni, cei mici pot consuma produse cu grasime de 2-3%.

 

Fă-i un program de masă

Chiar daca esti adepta alaptatului la cerere, vei observa ca bebelusul iti va cere de mancare cam la 3 ore. Acesta este intervalul necesar pentru digestie, iar organismul celui mic stie asta. Fa-i un program de masa celui mic inca din primele saptamani de viata si pastreaza regula mancatului la ore fixe si mai tarziu, cand masa are si alte implicatii (sociale, legate de disciplina etc)

 

Prepară corect formula

Daca alaptezi, e simplu, hrana este pregatita de un 'chef' care stie exact de ce are nevoie bebelusul tau, in proportii ideale, special gandite pentru el. Daca il hranesti cu formula, respecta exact modul de pregatire, asa cum este el mentionat de producator. Nu prepara formula nici cu mai multa apa, nici cu mai putina, pentru ca poti provoca tulburari digestive celui mic. Este de preferat sa nu adaugi cereale sau alte ingrediente, pentru a evita riscul de inec si blocarea cailor respiratorii.

 

Fără dulciuri, fără îndulcitori  

Zaharul sau indulcitorii artificiali, precum si sucurile  din comert nu fac decat sa-i dezvolte copilului dependenta de dulciuri. Fereste-l de dulce, pe cat posibil si fii atenta ca intrega familie (inclusiv bunicii sau bona) sa iti respecte interdictia.Vezi cât de mult zahăr consumă un copil  într-o zi

 

Nu te grăbi cu diversificarea

Sistemul digestiv al bebelusului trebuie sa se maturizeze pentru a putea procesa hrana solida. Desi mamele se grabesc sa inceapa diversificarea, bebe nu este pregatit pentru primele alimente semisolide inainte de 4 luni.

 

Nu-l învăța să adoarmă cu biberonulreguli 2

Unii parinti obisnuiesc sa culce copilul oferindu-i biberonul cu lapte, pentru ca bebe sa se linisteasca. Acest lucru ii formeaza copilului un obicei nesanatos si este periculos – reprezinta  un factor de risc in sindromul de moarte subita si poate provoca  deformarea boltei palatine si aparitia cariilor.

foto Shuttertsock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie