Alimentația bebelușului – 5 reguli pe care să le respecți

Puține lucruri îi preocupă mai mult pe părinți decât alimentația bebelușului. În timp ce există diferite păreri cu privire la cât și când trebuie să mănânce bebelușul sau care este cel mai bun moment pentru introducerea alimentelor solide, specialiștii s-au pus de acord cu privire la câteva reguli pe care trebuie să le respecți când vine vorba despre alimentația bebelușului, și pe care să le aplici și la ora de masă a juniorului.

 

1. Nu mitui copilul la masă!

Laudele și încurajările sunt cele mai bune recompense. Nu folosi mâncarea în sine ca pe o recompensă – copilul nue un cățel! Și mai ales, nu-l mitui cu desertul dacă papă tot din farfurie. Dorința noastră ca cel mic să radă farfuria stă la baza comportamentelor alimentare defectuase de mai târziu, spun nutriționiștii și psihologii, care ne avertizează că mugurii obezității apar chiar în primul an de viață.

 

2 Fii consecventă!

Dacă la început l-ai alergat cu lingurița prin parc, doar-doar o mânca, iar apoi ai pretenția ca masa să aibă loc la…masă, copilul va fi total confuz. Nu va înțelege de ce într-o zi se aplică unele reguli, care a doua zi nu mai sunt valabile. Pe de altă parte, este important ca și mama, și tatăl, și bunica sau bona să facă un front comun, nu în sensul în care să se coalizeze împotriva copilului, ci în sensul de a avea o coerență în ceea ce privește regulile la masă.

 

3. Stabilește o rutină

Între adepții alimentației la cerere și cei care susțin că un copil mic are nevoie de un program riguros inclusiv în privința alimentației există multe controverse. Spre deosebire de noi, însă, copiii mici au nevoie de niște repere clare și au nevoie de rutină. Ei învață prin repetiție, și tocmai de aceea trebuie să știe când se petrec acțiunile importante – masa, plimbarea, băița (uite cum să-i faci program bebelușului).

 

4. Acordă-i un timp

Un copil mic nu funcționează ca un adult – el are nevoie de un soi de avertisment înainte de începerea unei anumite activități. Nu-i poți spune, ca unui adult, 'hai la masă!' și să te aștepți să și facă asta. Așadar, avertizează-l că se apropie ora de masă, ca să aibă timp să se pregătească pentru noua activitate, oricum, mai puțin interesantă decât ce face el – jocul.

Nu folosi însă ore, minute, secunde – degeaba îi spui unui bebeluș că în 5 minute merge să mănânce, căci nu are noțiuni despre timp. Explică-i în așa fel încât să priceapă  – 'mai ascultăm o dată cântecelul și pe urmă mergem la masă'. Iar atunci când cântecelul s-a terminat, chiar mergeți la masă, pentru ca astfel să își poată forma impresia despre ce înseamnă 'o dată', 'de două ori' și să vadă că atunci când mami spune ceva, ea se ține de cuvânt.

 

5 Relaxează-te întâi tu!alimentatie bebe parinti

Mesele ar trebui să fie un moment plăcut. Dar, din cauza anxietății mămicilor (în principal), veșnic îngrijorate că bebe nu a păpat suficient, masa se transformă într-un prilej de tensiune, ba chiar, atunci când bebe este suficient de mare pentru asta, într-o luptă pentru putere. Nu-i trebuie bebelușului decât câteva luni pentru a pricepe că mama lui este foarte preocupată de acest moment. Reacția ta (enervare, plâns, îngrijorare) atunci când vezi că nu papă este pentru el un indiciu suficient. Iar când va începe să-și afirme puterile, va refuza uneori să mănânce, tocmai pentru că știe că masa este un subiect cu care te poata șantaja. Nu ceda la acest șantaj! Nu mănâncă să-ți facă un favor și nici pentru a primi ceva bun ca recompensă (vezi regula 1), ci mănâncă pentru că organismul lui are nevoie de hrană și nutrienți, pentru a funcționa în bună stare. Sigur că nu-i poți explica asta prin cuvinte copilului dacă este mic, dar va pricepe exact mesajul, dacă tu ești fermă, dar amabilă, în timpul mesei.

 

foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie