Alimente pentru imunitate

Primii ani din viața copilului sunt foarte importanți pentru dezvoltarea sistemului lui imunitar. În primele luni de viață bebelușii au ceea ce se numește imunitate pasivă, datorită anticorpilor primiți de la mamă, dar pe măsură ce cresc, sistemul lor imunitar se maturizează. Uite cu ce să-l hrănești pe micuțul tău, ca să fie mai sănătos.

 

Zinc

Zincul ajută la crearea de noi celule și intră în componența tuturor țesuturilor din corp, ajutând sistemul imunitar la nivel micro și macro. Introdu în meniul juniorului tău carne, cereale intergrale, brânzică, semințe de dovleac (care îl feresc și de viermii intestinali și îl ajută să doarmă mai bine, datorită conținutului de triptofan), semințe de susan.

 

Prebiotice

Ai tot auzit vorbindu-se despre bacteriile bune, care colonizează tractul intestinal. Prebioticele  se găsesc în mod ntural în iaurturi, ceapă, roție, sparanghel, usturoi (considerat unul dintre cele mai bune antibiotice naturale). Formulele de lapte de continuare conțin și ele probiotice.

Fier

Știi că în lipsa lui copilul tău dezvoltă o anemie feriprivă, dar ce știi mai puțin este că fierul (care trasportă oxigenul în corp și intră în componența celulor roșii) este esențial imunitate. Copiii care nu au un aport suficient de fier au o imunitate mai scăzută, ceea ce îi face vulnerabili în fața infecțiilor și în plus, au dificultăți de concentrare și sunt vețnic obosiți. Ficatul, fasolea, lintea, vegetalele cu frunze verzi (spanacul sau vaza kale) sunt bogate în fier

 

Vitamina Dalimente imunitate

Ai auzit că este importantă pentru prevenirea rahitismului, dar, de fapt, Vitamina D este importantă pentru întregul sistem imunitar. Peștele gras, ouăle, formulele de lapte, cerealele fortifiate asigură aportul de vitamina D. Medicii recomandă însă și administrarea de suplimente pentru a asigura cantitatea optimă de vitamina D pentru micuți.

 

Vitamina A

Ajută la formarea anticorpilor și aisgură buna funcționare a celulelor. Tot vitamina A păstrează pielea bebelușului sănătoasă. Asigură- copilului alimente bogate în vitamina A (retinol și betacaroten): ficățel, ouă, morcovi, dovleac, roșii, păstrunjel, cartofi dulci

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie