Asigurarea de studii

La intrebarea „Ce iti doresti pentru copilul tau?” orice parinte va raspunde: „Fericire, sanatate, bunastare, realizare pe plan profesional”.


Asigurarile pentru copii vin in intampinarea dorintei tale de a-i planifica un viitor mai bun celui mic.

In prezent, pentru copii pot fi incheiate asigurari de sanatate, de viata, de studii si maritale. In cazul in care te decizi sa-i oferi si copilului tau sansa unei astfel de asigurari, trebuie sa stii cateva lucruri. Asigurarile se fac pe termen mediu si lung.

Primele de asigurare pot fi platite periodic, la un interval ales de parinte: anual, semestrial, trimestrial sau lunar. Exista doua variante in legatura cu sumele pe care parintele trebuie sa le plateasca.

Fie acesta declara suma pe care este dispus sa o plateasca periodic si societatea calculeaza banii care vor fi primiti la finele politei, fie spune care ar dori sa fie valoarea de rascumparare dupa o anumita perioada, iar societatea calculeaza prima care trebuie platita.

De exemplu, parintii care decid sa economiseasca lunar 100 de lei pentru un copil, timp de zece ani, ii creeaza acestuia un fond de cel putin 15.000 de lei.

In momentul completarii cererii, cel care incheie asigurarea trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani. Daca societatea ii cere, el este obligat sa se supuna unui control medical.

Multe dintre societatile de asigurari ofera un bonus in cazul in care primele au fost platite la timp sau in cazul in care beneficiarul a avut rezultate bune la invatatura. Bonusul poate fi de 10% daca este vorba de un contract pe minim 20 ani.

Daca durata contractului este mai scurta de 20 ani, bonusul reprezinta 5% din valoarea asigurata. Mai multe companii de profil se obliga sa preia plata primelor in cazul in care survine decesul asiguratului. Asiguratul poate cere rambursarea partiala a sumei daca apar cheltuieli neprevazute.

Suma rambursata nu poate reprezenta mai mult de 50% si nici mai putin de echivalentul a 500 euro. La sfarsitul contractului, polita ofera libertatea de a alege modul in care copilul va beneficia de suma economisita.

Copilul poate lua toti banii deodata, la orice varsta intre 18 si 25 de ani, in functie de ceea ce a decis parintele. Acesta poate alege ca fiul sau fiica sa primeasca banii atunci cand se casatoreste, cand doreste sa porneasca o afacere sau sa cumpere o locuinta. Renta de studii este o suma de bani platita la intervale regulate.

Ea reprezinta alegerea ideala daca doresti sa ai siguranta ca banii nu vor fi o problema pentru copilul tau atunci cand va dori sa urmeze studii liceale si universitare. Poti alege planul pe care il consideri mai avantajos, analizand ofertele bancilor.

Dezavantajele posibile ale planurilor de studii

In momentul in care hotarasti sa-i oferi copilului tau o asigurare de studii, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte. Profitul apare doar in cazul politelor pe termen lung, ca si in cazul asigurarilor de viata. Mai mult, beneficiarul nu va primi nici macar banii depusi initial daca perioada contractului e mai mica de 5 ani.

Majoritatea societatilor de asigurari garanteaza o dobanda de 3% pe an. In aceste conditii, avand in vedere ca la inceputul contractului cheltuielile de administrare a contului clientului sunt mai mari, este normal sa nu te astepti la un castig.

In cazul contractelor pe termen lung, apare si profitul, dar marimea acestuia depinde de riscul pe care ti-l asumi. Profiturile sunt direct proportionale cu riscurile: riscurile mari aduc profituri mari, iar riscurile mici inseamna si profituri mici.

Depinde de tine daca alegi sa ai profituri mari, dar pe care le poti pierde relativ usor sau optezi pentru sume mai mici, dar sigure.

Asigurarile in Romania
Notiunea de „asigurare a fost imbunatatita in mod constant in Codul Civil Roman.

1. In 1930, in conformitate cu articolul 49, prin contractul de asigurare compania preia riscurile in schimbul unei taxe de asigurare. In conformitate cu legea nr. 136 din 1995, prin contractul de asigurare asiguratul se obliga sa plateasca o taxa asiguratorului, iar asiguratorul se obliga ca, in cazul unui anumit risc, sa plateasca asiguratului suma asigurata, in limitele legii. Legea 34 din 2006 se refera la societatile de asigurare si la supravegherea asigurarilor.

2. Contractele de asigurare pot fi: aleatorii, unilaterale, conditionate, personale, succesive, contracte de adeziune. Asigurarile de studii implica contracte personale de asigurare, ceea ce inseamna ca un contract se incheie intre asigurat si asigurator.

3. Deoarece contractul este personal, cel care cere o asigurare trebuie sa indeplineasca anumite standarde in privinta moralei, caracterului si increderii. Planurile de studii nu ocupa un loc atat de important pe piata asigurarilor din Romania.

4. Preocupati de asigurarile de viata sau de asigurarile de autovehicule, de multe ori oamenii le ignora. Insa oferta din ce in ce mai generoasa de planuri de studii a bancilor si a companiilor este un semn ca lucrurile incep sa se schimbe.

Text: Georgiana Zagrean, Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie