Atentie la hidratare

Sugarul inca nu poate sa spuna cand ii este sete, asadar le revine parintilor sarcina de a avea grija cugarul sa se hidrateze in mod regulat.

Nivelul de lichide din organismul sugarului este foarte instabil si echilibrul poate fi mentinut doar daca sugarul primeste lichide in portii mici pe tot parcursul zilei. Sa nu dam sub nicio forma lapte de vaca copiilor de sub 1 an!

Necesarul zilnic de lichide al sugarului este de aproximativ 150 ml/kg corp/zi. Pana la 6 luni, nu este necesara administrarea ceaiului in cazul in care sugarul este exclusiv alaptat la san sau primeste lapte praf.

Cantitatea de lapte matern consumata de 5-6 ori pe zi asigura necesarul de lichide pentru copil.

Pentru sugar, laptele matern este in acelasi timp si mancare, si bautura, de aceea, pentru eliminarea senzatiei de sete si pentru o dezvoltare corespunzatoare are nevoie de aproximativ 1 litru de lichide pe baza de lapte pana la varsta de 6 luni, iar in perioada 6-12 luni – de 5-8 dl de lapte matern sau lapte praf.

In cazul in care mama nu mai are destul lapte, copilul trebuie hranit cu lichide nutritive de calitate, care sa nu suprasolicite organismul micutului.

Inainte de 1 an, bebelusul nu trebuie sa primeasca lapte de vaca sau de capra, deoarece continutul ridicat de proteine si minerale al acestora este greu de suportat pentru sistemul digestiv si rinichii copilului.

Cu cat copilul este mai mic, cu atat este mai gresit ca mama sa suplimenteze laptele matern cu ceai sau apa, in loc de lichide pe baza de lapte, deoarece copilul nu va primi cantitatea necesara de proteine si calorii.

Stiai ca:

  • Necesarul zilnic total de lichide al unui copil de 9 luni este de aproximativ 1,2-1,5 litri: jumatate lichid pe baza de lapte (lapte matern sau lapte praf), o patrime alte lichide (suc de fructe, apa pentru bebelusi, ceai) si o patrime din mancarurile consumate (de exemplu, continutul de lichide al fructelor este de 60-80%).
  • Ce este bun pentru mama, nu este neaparat bun si pentru copil! Sa nu-i dam apa minerala deoarece continutul ridicat de minerale este greu de suportat pentru rinichii micutului!
     

Text: revista Baby; Foto: Shutterstock.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie