Autismul, dincolo de diagnostic

Cu totii am auzit cate ceva despre autism. Pentru Andreea si Adrian Sorescu, insa, autismul nu este doar un simplu diagnostic, asa cum Tomi, baietelul lor de cinci ani, nu este doar un caz statistic. Tocmai de aceea, i-am rugat sa scrie ei acest material…

Autismul este o tulburare de dezvoltare care afecteaza grav persoana la nivelul comunicarii, relatio­narii si integrarii sale senzoriale (persoanele cu autism au toate simturile dereglate – sunt fie prea sensibile, fie imune la diversi stimuli din jur). Daca nu primesc interventie specializata si sustinuta, persoanele cu autism risca sa depinda toata viata de un insotitor si, ulterior, sa fie institutionalizate.

1 din 150 de copii are o tulburare din spectrul autismului, potrivit statisticilor internationale. Conform acestora, desi nu exista o evidenta oficiala, in Romania sunt 30.000 de persoane cu autism.

Cand afli ca ceea ce credeai ca este doar o intarziere de limbaj sau o forma de incapatanare a copilului tau este, de fapt, autism, viata ti se schimba la 180 de grade. Traversezi o perioada in care starile tale trec de la negare, furie, depresie, sentiment de esec la actiune si acceptare.

Insa inainte de toate, e bine sa intelegi ca, desi este o tulburare grava, autismul nu reprezinta un capat, ci un inceput de drum – unul greu, ce-i drept, dar plin si de bucurii si binecuvantari. Pentru ca este momentul in care incepi sa inveti sa te bucuri de pasii mici, asa cum reusesc sa invete copiii cu autism. Iar dupa pasii mici vor veni pasii mari sau descoperirea abilitatilor extra­ordinare pe care le au multe dintre persoanele cu autism.

4 din 5 copii afectati de autism sunt baieti, potrivit statisticilor internationale. Pe de alta parte, persoanele cu autism pot avea si alte afectiuni asociate, precum epilepsie (25%) sau retard mental.

Semne ale autismului 

Uneori, bebelusul pare diferit chiar de la nastere: nu ii observa pe cei din jur, se concentreaza pe o singura jucarie, este foarte tacut sau plangacios. Primele simptome pot aparea si in cazul copiilor care au inceput sa vorbeasca: isi pierd achizitiile verbale, devin retrasi, autoa­gresivi. Mare atentie daca:

  • nu spune niciun cuvant pana la varsta de 16 luni;
  • nu arata cu degetul pana la varsta de 18 luni;
  • nu combina doua cuvinte pana la varsta de 2 ani;
  • nu raspunde la nume;
  • nu stie sa se joace cu jucariile;
  • are activitati repetitive (invar­titul in jurul propriei axe, fluturarea si privitul mainilor etc.).

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate