Bebelusii, expertii in parenting

Orice parinte, intrebat daca si-ar dori sa abia alaturi un expert in parenting, care sa ii spuna exact ce si cum trebuie sa faca pentru bebelusul sau, cu siguranta va raspunde cu un DA hotarat.

Veti fi surprinsi, dragi parinti, sa aflati ca aveti deja un expert in parenting care locuieste cu voi si acela este chiar bebelusul.

Da, mogaldeata aceea este cel mai bun expert in parenting pe care il puteati avea. Tot ce trebuie sa faceti este sa va uitati la el si sa fiti atenti la ce va transmite. Daca veti face ceva gresit cu siguranta micul expert va va spune asta, la fel cum o va face si atunci cand faceti ceva bine.

Toata lumea cunoaste expresia „bebelusii nu vin cu manual de instructiuni” insa nu este adevarat, ba din contra, bebelusii sunt chiar manualul de instructiuni, pentru ca numai ei stiu exact ceea ce au nevoie si iti vor oferi imediat feedback pentru tot ceea ce faci.

Bebelusul iti va spune plangand si incruntat cand nu ii sunt satisfacute nevoile si iti va spune cu cele mai dragalase zambete si chicoteli atunci cand totul este in regula. Daca tu ca parinte recunosti si accepti acest concept, viata de parinte va fi mult mai simpla, mai frumoasa si mai linistita decat atunci cand ceea ce bebelusul tau vrea sa iti transmita este mereu pus la indoiala.

Bebelusii sunt programati de natura sa stie cel mai bine cum arata „parentingul de calitate”. Ei stiu, de exemplu, ca atingerea este o nevoie la fel de importata ca alaptarea, vor protesta zgomotos atunci cand sunt fortati sa mearga la culcare singuri, izolati in patutul lor, dar vor adormi imediat linistiti atunci cand au siguranta ca mami sau tati sunt langa ei.

Ei stiu ca parentingul receptiv creste nivelul de incredere si intareste relatia dintre parinti si copii si va fi cuprins de teama atunci cand plansul lor este ignorat. Tot ei stiu ca alaptarea ofera cea mai buna imunizare, nutritie si comfort si de aceea vor cauta instinctiv sanul mamei imediat dupa nastere.

Bebelusii stiu ca laptele matern isi schimba consistenta pe masura ce ei se fac mari si se vor intarca in mod natural atunci cand toate nevoile nutritionale le-au fost satisfacute.

Ei stiu ca sunt dependenti de mami si de tati pentru a supravietui de aceea se inspaimanta cand nu ii pot vedea, chiar si pentru scurt timp. Bebelusii, expertii in parenting, stiu toate aceste lucruri si inca altele, ei stiu ce au nevoie si daca ii ascultam si le satisfacem nevoie, ei vor creste frumos.

Asta nu trebuie confundat cu rasfatul, asta inseamna ca avem incredere ca bebelusul ne ofera toate informatile importante despre nevoile sale si ca ne incredem in instinctul propriu atunci cand raspundem la ele.

Bebelusii au atat de multe sa ne spuna si sunt cei mai harnici, mai energetici si mai buni profesori si experti in parenting.

Bebelusii sunt „manualul de instructiuni” si o data ce incepi sa il citesti, nu te vei mai putea opri.

Sursa: naturalchild.org
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul