Bebelusul nu doarme linistit

Bebelusii au motive extrem de serioase pentru a nu dormi bine – cumplitele colici, visele urate, cresterea dintisorilor, diferite boli. Citeam undeva ca daca adultul ar avea durerile bebelusului, nu le-ar putea suporta. Dar sunt si perioade, in primul an de viata, cand, desi nu este suparat de colici, boli sau dinti, tot nu doarme bine – are somn intrerupt de pauze in care fie plange, fie are chef de joaca.

Cum il facem sa doarma linistit? Mergem la el in varful picioarelor, fara sa aprindem lumina si fara galagie, il mangaiem usor (dupa ce verificam daca nu e ud sau nu are febra) si fredonam in surdina un „nani, nani cu care este obisnuit copilul.

Probabil ca o exista vreun univers paralel in care aceasta metoda sa mearga de fiecare data. In acesta, insa, nu. In acesta se pare ca parintii uita de sfaturi si fac cam orice numai sa doarma copilul, de fapt – sa poata dormi si ei. Asa ca, de multe ori, il iau cu ei in pat, urmand ca a doua zi sa regrete ca au facut-o iar, pentru ca abia reusisera sa il obisnuiasca singur in patutul lui. Scuza este – trebuie sa dormim si noi! Pentru acesti parinti, e multumitor un beneficiu pe termen scurt (sa dorm acum), in pofida sanatatii copilului, ei creand obiceiul ca cel mic sa doarma in patul parintilor, obicei daunator atat copilului, cat si cuplului. Dar daca parintii nu se odihnesc, cum ar putea face fata calmi zilelor cu munca si noptilor cu plansete si revolta din partea bebelusului?

Ce ar fi sa nu ne mai concentram doar asupra nop­­­­tii si sa analizam putin ziua dinaintea acelei nopti? Sa vedem cam ce a facut bebe – nu cumva bona sau bunica l-au lasat sa doarma prea mult peste zi? Nu cumva nu a fost pe afara minimum doua ore, sau a mancat ceva ce nu ii prieste?

Poate ca este mai eficient sa organizam programul de zi astfel incat bebe sa fie suficient de obosit seara si sa doarma linistit. Si poate ca, uneori, am putea tolera cateva nopti mai agitate, cateva zile mai tensionate, si nu am sari direct la masuri extreme, ca si cum am fi condamnati la nopti de nesomn pentru tot restul vietii noastre.

Stiu, este mai usor de spus decat de facut, dar daca ceilalti pot, si noi putem sa facem asta. Iar o serie de nopti dormite cu intrerupere nu trebuie sa fie cel mai groaznic lucru din viata noastra. Exista si probleme cu adevarat grave. Anxietatea noastra „daca nu doarme nici noaptea asta? se transmite micutului si (ne)sansa ca el sa nu doarma linistit este mai mare.

Somn linistit

Cand ne dorim ca bebe sa aiba un somn linistit, nu trebuie sa uitam de: aerisirea camerei, temperatura confortabila, umiditatea aerului, lipsa luminii si zgomotului, copilul sa fi fost hranit cu minimum una-doua ore inainte de nani, hainutele sa fie comode, scutecul proaspat schimbat, sa acordam copilului atentie si joaca activa cu minimum o ora inainte de nani, activitatile linistitoare (poveste, cantec de nani etc.) – dupa baita si pana cand adoarme. Insa mai sunt si alti factori implicati in rutina somnului: dispozitia parintilor, atmosfera din casa (tensionata sau nu), cat de activ a fost copilul pe timpul zilei, chiar si vremea de afara.

Text: Cristiana Haica; Foto: DREAMSTIME
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire