Mersul pe bicicletă în sarcină

Ești o femeie activă, îți place să faci mișcare și mersul pe bicicletă e una dintre pasiunile tale. Faptul că ai rămas însărcinată nu înseamnă că n-o poți face în continuare, mai ales că este o activitate fizică ușoară, cu un impact scăzut. Însă există și riscuri la care trebuie să fii precaută. Oricum, vorbește cu medicul tău înainte.

Nu există contraindicații specifice de utilizare a bicicletelor în timpul sarcinii, în afară de cele provocate de un eventual accident care ar crește pericolul de avort spontan, naștere prematură, rupere a membranelor și, bineînțeles, în cazul în care medicul a recomandat repaus absolut la pat. În absența complicațiilor, mersul pe bicicletă în timpul sarcinii este cu siguranță sănătos, te ajută să-ți menții un tonus muscular bun, care va fi foarte util în timpul nașterii, activează motilitatea intestinală, previne sau diminuează durerile de spate, te ajută să nu câștigi prea mult în greutate și să ai o stare de spirit pozitivă. În particular, utilizarea bicicletei facilitează întoarcerea sângelui de la nivelul venelor membrelor inferioare și previne formarea de varice, umflarea gleznelor, tipice ultimelor săptămâni de sarcină.

Contrar credinței populare, mersul pe un teren accidentat nu implică riscuri pentru viitoarea mămică, micile denivelări de teren nu pot declanșa contracții sau alte complicații majore. Este bine să fie evitate zonele de trafic intens sau terenurile accidentate pentru a nu cădea. Ideal ar fi să mergi într-un parc, unde nu există mașini iar aerul este mult mai curat.

Dacă ai grijă să eviți orice situație care te-ar putea pune în pericol, poți utiliza bicicleta până în ultimele zile de sarcină. Desigur, există și mici obstacole care te pot face să renunți mai devreme: burta – mai ales atunci când fătul este mare, uterul crescut; lichid amniotic – în cantitate mai mare sau sarcină gemelară. O altă problemă poate fi reprezentată de echilibrul precar pe care îl ai spre sfârșitul perioadei de sarcină, datorat creșterii în greutate și schimbării centrului de greutate, ceea ce necesită mai multă atenție și o mai bună adaptare. De la caz la caz, există o mică reținere, însă nu se poatre stabili o săptămânâ precisă dincolo de care ciclismul să nu mai fie recomandat. De asemenea, este indicat să nu depășești jumătate de oră de pedalat pe zi și să te hidratezi suficient.

După naștere, în lipsa complicațiilor, poți relua această activitate chiar și în prima săptămână după nașterea copilului, recomdată fiind folosirea unei perne suplimentare pe șa, pentru atenuarea loviturilor din zona perineului.
Dacă nașterea a avut loc cu epiziotonomie (tăierea mușchiului perineal pentru facilitarea expulzării fătului), pentru câteva săptămâni zona va fi destul de sensibilă și statul în șa ar putea provoca dureri. Poți relua bicicleta după ce ai confirmarea că rana e complet vindecată.
Dacă ai avut o intervenție chirurgicală (operație cezariană) sub anestezie spinală sau epidurală, în absența febrei, infecțiilor, rănilor severe sau stărilor de anemie, nu există diferențe substanțiale comparativ cu femeile care au avut naștere naturală. Prin urmare, poți merge la o plimbare cu bicicleta de îndată ce ești capabilă să te miști cu ușurință. Acest lucru se întâmplă, în general, după 10-20 de zile de la intervenția chirurgicală. Singura problemă poate fi reprezentată de percepția de durere în zona mușchilor abdominali în timpul pedalării. Însă mișcările făcute în timpul pedalării sunt deosebit de utile, deoarece ajută la restabilirea tonusului mușchilor, destul de solicitați pe timpul sarcinii și al nașterii.

 

foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate