Boala a cincea – riscuri în sarcină

Numită astfel pentru că este ultima enumerată între bolile frecvente ale copilăriei, boala a cincea are un nume medical greu de reținut: Erythema infectiosum (eritemul infecțios). Boala a cincea este cauzată de parvovirusul B19, este foarte contagioasă și foarte periculoasă pentru făt, dacă este contractată de viitoarea mamă  în primele luni de sarcină! Iată ce să știi despre boala a cincea. 

 

Cum se transmite

Boala a cincea se transmite  prin salivă sau prin secrețiile nazale. Virusul poate fi primit de la o persoană infectată care tușește sau strănută în preajma noastră, prin sărut sau utilizare de tacâmuri sau de pahare folosite și de persoana infectată.

 

Riscuri pentru gravide

Dacă o femeie însarcinată contractează boala a cincea (extrem de contagioasă), doctorul îi va monitoriza sarcina cu mare atenție pentru a detecta din timp posibilele probleme ale fătului.

Virusul poate impiedica organismul fătului să producă celule rosii, ducând la anemie și chiar stop cardiac sau determină acumulări mari de fluide în jurul inimii, plămânilor sau abdomenului.

Majoritatea complicațiilor pentru făt apar în primele 10 săptămâni de la infectarea mamei.

Aproximativ 11% din femeile însărcinate ce se infectează înainte de a 20-a săptămână de sarcină pierd bebelușul, dar acest lucru se poate întâmpla la luni după conctractarea virusului care provoacă boala a cincea.

 

Cum se manifestă

boalal 5Boala a cincea produce un aspect denumit de specialiști 'de obraz pălmuit'. Asta pentru că erupția începe frecvent în obraji și mai târziu apare pe brațe (partea posterioară) și picioare. Erupția este de culoare roz și este greu de detectat, căci poate apărea un minut și dispare în următorul. Poate reapărea după zile sau săptămâni în urma expunerii la căldură sau pe o piele deja iritată. În mod obișnuit, erupția dispare aproape complet după 4 zile de la apariție. Perioada de incubație a virusului care cauzează boala a cincea este de 4-14 zile, dar purtătorul este contagios înainte ca boala să se  manifeste.

Pentru cei care manifestă simptome, în primele 2 săptămâni de la expunere, pot apărea o febra ușoară, dureri de cap, stare de oboseală, gât uscat sau secreții nazale.

Pentru un copil, boala a cincea nu este una gravă – ea nici nu prezintă multe simptome, în afară de o erupție și, cu excepția câtorva complicații (dureri articulare, afectarea sistemului nervor), nu are nevoie de tratament.

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate