Căsătoria între colegii de serviciu

Nu sunt multe companiile care acceptă să aibă în echipele lor membri ai aceleiaşi familii – spre exemplu, soţ şi soţie. Conflictele nu întârzie să apară…

Dacă soţul este agent de vânzări şi soţia casieră în departamentul Financiar Contabil? Puteţi întrevedea problemele care pot apărea ca urmare a unei astfel de colaborări?

Ei bine, acestea pot apărea uşor. Cea mai frecventă este solicitarea de favoruri. Dacă va avea ocazia, oare nu va încerca soţia casieră să îşi ajute soţul să încaseze banii mai repede decât colegii săi? Sau nu va pune o vorbă bună la Re­sur­se Umane, pentru o mărire de sala­riu?

Nimeni nu spune că ea vrea, cu rea intenţie, să dea dova­dă de lipsă de etică, dar dacă soţul insistă şi o roagă, va reuşi oare să reziste şantajului emoţional? Probabil că nu.

De cele mai multe ori, companii­le evită în mod special – în cazul în care totuşi angajează şi rude sau dacă doi angajaţi au devenit după un timp petrecut la birou sot şi soţie – ca aceştia să fie în relaţie de subordonare directă sau să lucreze în departamente dife­rite, dar care interacţionează în lanţ. Exemplul cel mai relevant este cel anterior.

 

33% dintre români au făcut cel puţin o dată sex la birou, iar 28,5% s-au îndrăgostit la locul de muncă, potrivit unui sondaj realizat de Neogen.

 

Nepotismele
O altă consecinţă de care se tem angajatorii: nepotismele, care su­gerează promovări pe alte baze decât cele profesionale. Dacă soţia, care este în departamentul Re­sur­se Umane, va avea posibilitatea să propună spre promovare câteva persoane din departamentul din care face parte soţul, oare nu îl va recomanda şi pe el?

Ome­neşte vor­bind, cum ar putea să nu o facă? Şi dacă soţul este foarte capabil şi merită să fie promovat, nu vor bârfi ulterior colegii pe la colţuri spunând că are pile la Resurse Umane, unde, întâmplător, dragă, lucrează soţia? În acest caz, cum ar putea el oare să se apere de acuzaţii?

 

Vin evaluările
Din ce în ce mai multe companii îşi evaluează angajaţii, şi ei, la rândul lor, se evaluează reciproc (eva­­luări de 360 de grade). Cum ar fi să se ajungă în situaţia în care soţul să fie nevoit să-şi evalueze soţia în mod obiectiv, să o critice chiar?

Să spună despre ea dacă e o bună colegă, dacă e comunicativă, îşi face treaba la timp, este organizată şi un bun manager? Credeţi că ar putea el să-i dea cali­ficative slabe?

Ar putea să uite că îi este doar colegă, nu şi sotie? Când ea tocmai l-a anunţat de dimineaţă că îi pregăteşte o surpriză diseară sau când el a ruga­t-o să îi facă mâncarea preferată? Serios, voi aţi risca să spuneţi adevărul şi numai adevărul?

 

Schimb de informaţii
O altă consecinţă a situaţiei în care soţul şi soţia ar lucra împreuna este schimbul de informaţii confidenţiale între departamentele din care fac parte soţii. De multe ori, departamentele lucrează la proiecte noi şi nu do­resc ca informaţii sensibile să ajungă la urechile celorlalţi din fir­mă până nu se agreea­ză paşii următori de către management.

Or, să fim serioşi, toate conver­saţiile de acasă încep cu „dragul meu/draga mea, cum ţi-a fost azi la birou, ce s-a mai întâmplat nou?.

Nu trebuie decât să aruncăm o privire în urmă cu mai multe sau mai puţine secole şi vom vedea că toate marile secrete au fost dezvă­luite în intimitate…

Şi dacă unul dintre cei doi nu înţelege cât de importantă este informaţia pe care o transmite, şi ea ajunge la urechile cuiva nepo­trivit, firma poate fi prejudiciată serios…

 

Afaceri în familie
După 1989, foarte mulţi s-au încumetat să-şi facă propria afa­cere. Soţul şi soţia au muncit cot la cot pentru binele afacerii – de obicei, ea a fost cu partea de crea­ţie, el cu cea administrativă.

Dacă aţi avut curiozitatea să aruncaţi o privire prin celebrul Top 300, aţi remarcat, probabil, că multe dintre afacerile de succes au pornit în familie. Şi, chiar în cazul în care relaţiile personale s-au deteriorat, cei doi au rămas împreună la conducerea firmei.

 

Dacă totuşi se întâmplă…

  • Fii obiectivă cu partenerul tău şi exprimă-ţi opinia cu sinceritate.
  • Pastreaza informatiile confidentiale din firma doar pentru tine, nu le divulga nici măcar în cele mai intime momente de acaăa.
  • Nu încerca să intri în competiţie cu partenerul, fii mai diplomată decât el.
  • E un fapt: bărbaţii sunt, în cele mai multe dintre cazuri, mai bine plătiţi pentru acelaşi job făcut şi de o femeie. Deci, ca să evitaţi discuţiile despre remuneraţie şi să aveţi accese de feminism, fie lucraţi pe posturi complet diferite, remunerate diferit, fie vă alegeţi alt job.
  • Orice dispută profesională aţi avea, nu transferaţi câmpul de bătălie acasă; aici sunteţi doar soţ şi soţie şi ar trebui să vă delimitaţi foarte strict aceste două planuri.

Consultant: Alina Botezatu, managing partner Perspective Group

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie