Cat de des trebuie sa se spele pe dinti copiii

La fel ca si baita de seara, spalatul pe dinti este una dintre activitatile obligatorii pe care copiii la inceput o adora, dar sfarsesc prin a o refuza cu vehementa.

In general copiilor trebuie sa li se reaminteasca sa se spele pe dinti, apoi trebuie ca parintii sa ii verifice pentru a se asigura ca cei mici isi perie dintisorii mai mult de 2 secunde.

In ciuda lipsei de entuziasm, spalatul dintisorilor este una dintre cele mai importante parti din rutina de igiena zilnica a copiilor.

Avand in vedere consumul de zahar si alimente care contin zahar, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni ca una dintre cele mai comune afectiuni in randul copiilor sunt cariile dentare, in acelasi top aflandu-se astmul infantil si obezitatea infantila.

Asa cum banuiti, cea mai buna cale de preventie este spalatul pe dinti, insa, pana la urma, cat de des trebuie cei mici sa isi perie dintii?

Parerea cercetatorilor despre spalatul pe dinti

Conform unui raport recent, numarul copiilor mici si al prescolarilor care se confrunta cu carii este in continua crestere.

Conform unui studiu, se pare ca parintii tind sa isi determine copiii sa se spele pe dinti mai mult dimineata decat seara, insa cea de-a doua repriza de periat este foarte importanta.

Copiii care se spala pe dinti doar o data pe zi sau chiar si mai rar, au cu pana la 64% mai multe carii decat copiii care se spala pe dinti cel putin de doua ori pe zi, conform cercetatorile de la Universitatea Dundee Dental School din Scotia.

Ce spun expertii despre spalatul pe dinti

„Spalatul pe dinti in mod regulat este fara doar si poate cel mai importanr obicei al igienei orale, pe care copiii il pot adopta” a declarat pentru Yahoo Parenting, Victora Veytsman, managerul unui clinici stomatologice.

Academia America de Stomatologie Pediatrica (American Academy of Pediatric Dentistry) recomanda stergerea cu o batista curata si umezita, gingiile bebelusilor pentru a tine departe bacteriile.

O data ce apare eruptia dentara, dintisorii trebuie periati. De asemenea, Academia Americana de Pediatrie recomanda ca toti copiii sa mearga la un control stomatologic in jurul primei aniversari.

Indiferent de varsta, toti copiii ar trebui sa se spele pe dinti aproximativ timp de doua minute, cel putin de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Citeste si despre:
Cum îngrijești dinții de lapte
Dințișori sănătoși – sfaturi pentru 0 – 5 ani
Cum a reusit o mamica sa vindece cariile copilului in mod natural
Caria de biberon – Ghid pentru parinti

In ceea ce priveste tipul de periuta de dinti, manuala sau electrica, ambele sunt recomandate de catre Asociatia Americana de Stomatologie Pediatrica, insa multi medici stomatologi o prefera pe cea electrica.

„Aceste periute de dinti electrice poate sa indeparteze de doua ori mai multa placa bacteriala intr-un timp mult mai scurt, decat periutele manuale. In plus, periutele electrice pentru copiii sunt foarte colorate si au cronometru si functii muzicale, ce ii atrag pe copii” a mai declarat pentru Yahoo Parenting dr.  Veytsman.

Concluzia finala despre cat de des trebuie periati dintii

Parerea generala intre experti este ca cei mici ar trebui sa se spele pe dinti cel putin de doua ori pe zi, insa daca parintii reusesc sa mai introduca in rutina zilnica inca o runda de spalat dintisorii, in special dupa gustarile dulci, le vor face foarte mult bine copilasilor.

Este foarte important ca dintii de lapte sa fie sanatosi pentru a evita plombele sau extractiile mai tarziu. In plus, daca periatul dintilor va deveni parte din rutina zilnica de la o varsta cat mai frageda, se va pastra acest obicei sanatos si la maturitate.

 

Cum spalam corect dintisorii

 

 

Sursa: Yahoo Parenting
Foto: 123rf.com
Video: Youtube.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau