Cât de sănătos este bebelușul tău în funcție de luna nașterii. 5 soluții salvatoare pentru a-l feri de orice afecțiune

În primele trei luni de viață, bebelușul încă este protejat de anticorpii din placentă, însă această imunitate pasivă începe să scadă rapid după câteva săptămâni de la naștere.

 

Imunitatea este dată de prezența anticorpilor, niște proteine care protejează organismul de bacterii și virusuri. După naștere, bebelușii sunt protejați temporar de imunitatea mamei, motiv pentru care primele luni de viață sunt esențiale pentru a-i ajuta pe micuți să își dezvolte ei înșiși un sistem imunitar rezistent. Pe lângă asta, și luna de naștere influențează sistemul imunitar al copilului tău și cum răspunde organismul său când luptă cu virusuri sau bacterii.

 

Cercetătorii de la Universitatea din Londra și Universitatea din Oxford au găsit o corelație între luna nașterii și starea de sănătate, în special cea a sistemului neurologic. Astfel, rezultatele cercetării arată că bebelușii care vin pe lume în luna mai sunt mai predispuși să sufere afecțiuni neurologice, în special scleroză multiplă, datorită deficienței de vitamina D. Comparativ cu bebelușii născuți în noiembrie, cei născuți în mai au cu 20% mai puțină vitamina D în organism, motiv pentru care medicii au subliniat importanța prescrierii suplimentelor cu vitamina D pe parcursul sarcinii.

 

Pe de altă parte, un studiu din 2013 a descoperit că bebelușii născuți toamna sunt cu 13% mai predispuși să facă astm, față de cei născuți primăvara. Cercetătorii cred că expunerea la frig în primele luni de viață poate declanșa reacțiile alergice care conduc la astm.

 

Bebelușii și copiii de până la trei ani suferă, în medie, opt răceli pe ani. Acestea le învață organismul când și cum să producă anticorpi, așa că nu toate răcelile sunt un motiv serios de îngrijorare. Cu toate acestea, există câteva metode prin care îl poți feri pe cel mic de bacterii și de virusuri periculoase, împotriva cărora organismul său nu poate lupta încă, și să îi întărești sistemul imunitar:

 

  1. Sterilizează biberoanele, suzetele și tacâmurile la intervale regulate

 

Mamele noastre sterilizau instrumentarul prin fierbere, însă numeroase studii au arătat că există un număr mare de bacterii și spori care supraviețuiesc fierberii. Asta înseamnă că trebuie să apelezi la o metodă mai sigură pentru a elimina toți germenii periculoși pentru bebelușul tău. În primul rând, trebuie să știi că biberoanele și suzetele trebuie sterilizate doar o dată pe săptămână, dacă alegi metoda potrivită. Asta înseamnă că micuțul tău va fi protejat cu minimum de efort.

 

Aceste sterilizatoare pentru biberoane au în spate o tehnologie revoluționară de sterilizare cu ajutorul aburului fierbinte, prin care se distrug 99,99% dintre germeni. Durează doar câteva minute, poți pune mai multe biberoane înauntru, iar la final acestea vor fi perfect sigure pentru a le oferi bebelușului tău.

 

  1. Blana de animale este mai sigură pentru somnul copilului

 

Un studiu recent realizat în Germania a descoperit că bebelușii care dorm pe blană de animale în primele trei luni de viață au șanse reduse cu 80% de a se îmbolnăvi de astm când ajung la vârsta de șase ani. Această cercetare confirmă și rezultatele unor alte studii, care au arătat că acei copii care cresc în preajma animalelor sunt mai puțin predispuși alergiilor sau astmului, pentru că microbii de pe blana animalelor îi ajută să își întărească în mod natural sistemul imunitar.

 

De aceea, îi poți acoperi pătuțul cu pătură fabricată 100% din lână de oaie, un material natural care nu numai că îi va ține mai bine de cald micuțului, dar va scădea riscurile unor boli respiratorii când va crește.

 

  1. Include probiotice în alimentație

 

Probioticele au căpătat, în sfârșit, popularitatea pe care o merită. Acestea sunt esențiale pentru întărirea sistemului imunitar, motiv pentru care se regăsesc și în laptele praf, dar și în iaurturi naturale. Un studiu publicat în jurnalul Paediatrics a descoperit că bebelușii care sufereau de gastroenterită s-au vindecat mai rapid sub un tratament care a inclus probiotice. În plus, probioticele ajută și la reducerea șanselor ca bebelușul să facă eczeme, alergii sau iritații la nivelul pielii, potrivit cercetării conduse de Swansea Baby Trial.

 

  1. Acizii grași esențiali, mai buni ca orice antibiotic

 

Acizii grași esențiali nu pot fi sintetizați de organism, însă ei sunt extrem de importanți în alimentația copiilor. Aceștia nu numai că ajută la dezvoltarea creierului, dar au un efect demonstrat medical de întărire a imunității. Îi găsești mai ales în uleiul de pește sau în somon, alimente care nu ar trebui să lipsească din alimentația copiilor trecuți de un an.

 

De asemenea, acizii grași esențiali ajută la formarea celulelor albe, cele care luptă împotriva infecțiilor, astfel că au efect antibiotic. Iar un studiu publicat în Jurnalul de Imunologie arată că acei copiii care sufereau de infecții respiratorii și-au revenit mai rapid sub o alimentație care includea acești acizi.

 

  1. Razele de soare, sursă de vitamina D pentru organism

 

Unul dintre motivele pentru care pediatrii recomandă să ieși la plimbare cu bebelușul chiar și în zilele de iarnă este pentru că, iarna, organismul produce mult mai greu vitamina D, esențială pentru fixarea calciului în oase. Corpul nostru produce vitamina D în momentul în care ne expunem la soare, așa că decât să îi dai bebelușului suplimente fabricate artificial, mai bine îl scoți o oră la plimbare în parc, în zilele însorite. Vitamina D nu numai că îl ajută să își dezvolte un sistem osos puternic și dinți sănătoși, dar îi menține și imunitatea.

 

Tu respecți toate aceste lucruri benefice pentru micuțul tău? Ce alte metode mai știi pentru întărirea imunității bebelușilor?

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Dasha Petrenko 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul