Câtă libertate dai copiilor?

Există copilul ţinut în ham versus copilul cu cheia atârnată de gât. În fond, câtă libertate să le dai celor mici?

 

Să îi dai copilului tău prea multă sau prea puţină libertate poate fi tentant. În primul caz, a-i da copilului tău frâu liber la orice va duce la câteva consecinţe care nu sunt cele mai de dorit din perspectiva unui părinte, cel puţin pe termen lung. Astfel că, dacă îţi laşi copilul prea de capul lui, rişti cel puţin unul dintre următoarele trei lucruri. În primul rând, dacă nu există reguli, copilul tău va trăi cu impresia că poate face orice. Şi asta nu face decât să îl expună, mai devreme sau mai târziu, la dezamăgiri, inadaptare şi poate chiar izolare. E important pentru un copil să aibă repere, reguli, chiar dacă în majoritatea timpului nu-i plac.

E ceea ce îi conferă măsura lucrurilor – copilul nu trebuie să înţeleagă mereu demersurile părinţilor. Un al doilea risc este ca micuţul să creadă despre tine că eşti mult prea permisivă şi „să ţi se urce în cap”. Şi pe bună dreptate, dacă nu te ascultă în mod obişnuit, nu te aştepta ca libertatea pe care i-o dai să fie un motiv pentru care te-ar asculta în public – nu uita că nu ai de-a face cu un adult. Riscul e să piardă undeva pe drum lecţia cu respectul. Cea de-a treia şi, poate, cea mai dureroasă consecinţă ar fi aceea ca al tău copil să înţeleagă că orice ar face ţie îţi este indiferent. Acest lucru poate atrage după sine, mai târ-ziu, comportamente extreme, prin care să îţi atragă atenţia (da, copilul  are nevoie de atenţia ta!).
De ce ai tendinţa să îi dai prea multă libertate? Pentru cel puţin unul din motivele: ai avut părinţi restrictivi, vrei să îi arăţi că îl iubeşti şi nu vrei să-i refuzi nimic. De fapt, copiii care trebuie să respecte nişte reguli se simt băgaţi în seamă şi nu se simt mai puţin iubiţi decât cei mai „libertini”. Pe de altă parte, prea puţină libertate poate genera frustrări, constrângeri, încredere în sine scăzută, complexe de inferioritate, nesiguranţă, timiditate etc.

text: revista Unica

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau