Ce faci daca pe copilul tau l-a intepat o albina

O data cu venirea verii si a caldurii apar si pericolele din natura pentru cei mici asa ca este bine sa stii ce faca daca l-a intepat o albina.

Medicul Tudor Ciuhodaru a declarat „Sunt deja șapte victime în doar o săptămână. Ultima este o fetiță ce a ajuns în stare gravă la urgențe”. Din cele 7 victime, 2 barbati si-au pierdut viata in urma intepaturilor suferite.

Ce faci daca l-a intepat o albina

Medicul Tudor Ciuhodaru ne invata ce avem de facut daca pe noi sau pe copiii nostri i-a intepat o albina.

„Dacă ați fost înțepat pot aparea imediat 3 tipuri de reacții:
a) nici o reacție (la prima înțepătură, sunt necesare minim doua contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism ,,imunizat' prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori);
b) reacție inflamatorie ușoară/moderată- locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională( la distanță de locul înțepăturii, dar doar pâna la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;
c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic), cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătura și evoluție potențial letală.”

In cazul reactiilor usoare sau moderate este suficient sa spalam locul intepaturii si sa plaicam gheata si optional un unguent antiinflamator.

In cazul reactiilor severe insa, se impune administrarea de adrenalina. Recomandarea este sa sunati la numarul de urgenta 112 si sa urmati indicatiile operatorilor.

Ce trebuie sa stiti despre albine

  • Albina nu ataca daca nu este agresata
  • Albinele devin agitate si pot sa atace daca intra in contact culori vii sau cu mirosuri neplacute precum mirosul de transpiratie si alcool.
  • O data ce cateva albine sunt agitate si ataca, imediat se vor alatura si celelalte albine din stupsau din imprejurime.
  • Veninul albinelor este toxic si poate provoca reactii alergice grave.

Cum te protejezi de albine

Medicul Tudor Ciuhodaru ne invata cum ne putem proteja de albine si de intepaturile acestora:

  • Evitati folosirea culorilor atractive pentru albine, cele din gama galben – portocaliu
  • Evitati folosirea produselor cosmetice cu miros foarte puternic, in special pe baza de sente dulci, fructate sau vanilate.
  • Evitati consumul de alimente si sucuri dulci, alcool sau legume si frcute in aer liber
  • Daca stiti ca sunteti alergici (in special la intepatura de albina sau viespe) trebuie asa aveti in permanenta o adrenalina autoinjectabila pentru a actiona in caz de urgenta.

Sursa: facebook.com/TudorCiuhodaru
Foto: Shutterstock.com; Facebook.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau