Ce ne slăbește imunitatea (fără să știm)

 În timp ce încercăm să introducem în alimentație  produse despre care am auzit că întăresc imunitatea, sau luăm suplimente alimentare în acest scop, stilul nostru de viață ne slăbește imunitatea zi de zi, fără ca măcar să știm asta.  

 

 

Zahărul 

După ce mâncăm ceva dulce, sistemul nostru imunitar funcționează pe avarie timp de aproape 5 ore. 100 de g de zahăr (conținute de 2 cutii de suc!)  scad capacitatea de apărare a organismului cu 40%, spun cercetătorii.

 

Grăsimea

Prea multe grăsimi afectează abilitatea celulelor de a se multiplica și de a produce anticorpi. De aceea, persoanele supraponderale sunt mai predispuse la îmbolnăviri.

 

 

Nopțile pierdute

Lipsa de somn fură sistemului imunitar de ocazia de a se reface. Privarea de somn este asociată cu reducerea numărului de leucocite, care ajută corpul să lupte contra infecțiilor. Studiile arată că cei care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte se îmbolnăvesc mult mai repede după ce sunt expuși la vreun virus.

Sedentarismul 

În timp ce facem mișcare, creșterea volumului de sânge ajută la eliminrea mai rapidă a toxinelor din corp și la o mai bună circulație a anticorpilor. Sedentarii iau de două ori mai multe zile de concediu medical în 4 luni decât cei care fac măcar o plimbare mai vioaie pe zi.

Medicamentele 

Noi ne-am obișnuit ca la cel mai mic semn de boală să dăm fuga la farmacie, dar medicamentele, în special antibioticele, reduc nivelul de citokine din organism (care transmit mesajele sistemului imunitar) și slăbesc imunitatea, lăsându-ne mai predispuși la îmbolnăviri și neînarmați imunitar în fața virusurilor care au devenit rezistente la medicație.

Deshidratarea 

Menținerea echilibrului hidric corespunzător este esențial pentru eliminarea reziduurilor, după ce organismul luptă cu infecțiile. Deshidratarea împiedică acest proces de eliminare, ținând boala mai mult în corp, practic.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie