Ce să știi despre răceală și gripă

Adesea e destul de dificil de făcut diferenţa între răceală și gripă, dar e important să ştii exact dacă ai răceală sau gripă, ca să știi pentru ce și cum să te tratezi. Se crede că răceala este mai puțin severă decât gripa, dar netratate, mai ales la copii, ambele afecțiuni pot duce la complicații.

 

Răceala

Există peste 200 de viruşi diferiţi care determină simptomele de răceală. Cel mai des întâlnit este rinovirusul, care se ataşează de celulele mucoasei nazale şi începe să se multimplice. Primele simpotme: strănut și direre în gât, urmate la scurt timp de nas curgând sau înfundat, uneori tuse, durere de cap şi mai rar, de febră. Răceala debuteaza treptat și dureazaă aproximativ 7 zile. În primele trei zile, copilul este agitat, nu are poftă de mâncare și poate avea febră.

 

Gripa

În timp de răceala creşte treptat ca simptomatologie, gripa tinde să debuteze brusc – te poţi simţi foarte bine şi după o oră ești la pat, cu frisoare, dureri musculare și stare de boseală profundă. Griăpa debutează cu tot cu febră, care durează și 2-3 zile, chiar dacă ești sub tratament. Ai mare grijă: infecţiile cu virusul gripei duc la suprainfecţii ale urechii, sinusurilor sau bronhiilor. Spre deosebire de răceală care te supără modera cam o săptămână, însănătoşirea şi convalescenţa după un episod de gripă gripă durează până la trei săptămâni.

Cum se transmit răceala și gripa

Răceala şi gripa se transmit în acelaşi mod, prin inspirarea picăturilor de mucus împrăştiate în atmosferă prin tuse şi strănut sau prin atingerea obiectelor contaminate

 

Epidemiile de răceală și gripăraceala gripa2

Atunci când gripa se extinde, prin contaminare, într-un timp scurt, la un număr mare de persoane dintr-o localitate, regiune, este declarată epidemie. Epidemia de gripă este frecventă în sezonul rece, când temperaturile scăzute asigură supravieţuirea virusului şi ne scad rezistenţa la îmbolnăviri.

 

Pandemiile

O dată la câţiva ani, ne confruntăm cu virusuri atipice de gripă, cum a fost cazul celei aviare H5 N1 sau al celei porcine, H1N1, care a afectat în doar o lună 182.000 de persoane din 74 de ţări.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau