Ce se intampla cu adevarat cand nasti – expertii iti spun adevarul

Milioane de bebelusi ne nasc in lume si totusi, pentru multe femei, bucuria de a descoperi ca sunt insarcinate pentru prima data, este repede coplesita de frica de nastere, frica de necunoscut.

Toata lumea stie ca nasterea este dureroasa, insa cat dureaza? Va fi o durere constanta? Ce se intampla in sala  de nasteri? Se poate usura durerea? Sunt doar cateva din intrebarile pe care le au femeile aflate la prima sarcina.

Avand in vedere ca exista multe alarme false, este dificil pentru femile aflate la prima sarcina sa stie exact cand au intrat cu adevarat in travaliu, astfel ca intrebarea „Cand stiu ca am intrat in travaliu” este cat se poate de legitima.

Cele mai comune alarme false sunt contractiile Braxton Hicks insa acestea sunt moderate ca intensitate si neregulate, deci nu este vorba de travaliul propriu-zis.

In momentul in care contractiile devin mai frecvente, acestea trebuie cronometrate si daca apar la intervale de 10 minute, sau mai putin, atunci cel mai probabil s-a instalat travaliul.

Travaliul poate incepe cu mult inainte sa fie nevoie ca graviduta sa mearga la maternitate si se numeste travaliu timpuriu, perioada in care contractiile cresc in frecventa si intensitate insa pot trece de la cateva ore pana la o zi intreaga pana cervixul se dilata.

In timpul travaliului, trebuie mers la spital daca apar sangerari, daca se rup membranele, daca miscarile bebelusului sunt mult mai lente, daca apar febra sau durerile de cap.

Este foarte important sa se retina momentul in care se rupe apa pentru ca acesta ajuta medicul si moasa sa evalueaze, in functie de durata ulterioara a travaliului, riscul de infectie.

Dupa rupere membranelor, se va elimina dopul gelatinos, care se afla la baza cervixului si are rolul de a sigila uterul pentru a preveni infectiile.

In ceea ce priveste durerea, aceasta nu se poate ocoli, nasterea este dureroasa insa cat de dureroasa depinde de o serie de factori, inclusiv pozitia in care se afla bebelusul.

Daca bebelusul este astezat cu capul in jos si este intors cu fata spre sira spinarii, asta inseamna ca travaliul va fi destul de scurt iar durerea suportabila.

In general, durata travaliului este ceea ce face o femeie sa decida daca va alege sa faca o anestezie epidurala sau nu, pentru ca atunci cand este vorba de un travaliu prelungit, graviduta are nevoie de multa energie.

Un alt factor care influenteaza nivelul durerii este frica, anxietatea si este foarte greu sa intervina relaxarea de care este nevoie pentru usurarea travaliului, avand in vedere ca raspunsul natural al oricui este sa se indeparteze de durere.

Durerea este intensa pentru ca multi din muschii implicati in contractii nu au fost folositi niciodata. Sfatul pentru gravidute este sa incerce sa se relaxeze si sa se gandeasca la faptul ca aceasta durere inseamna ca sunt cu un pas mai aproape de a-si tine copilul in brate.

Pentru multe femei, debutul travaliului se aseamna cu durerile menstruale, insa intensitatea durerii este greu de stabilit pentru ca fiecare are praguri diferite de sensibilitate la durere.

Multe gravidute isi imagineaza cum va decurge nasterea si isi vor dori o nastere naturala insa sfatul este sa aiba si un plan de rezerva, sau chiar doua si nu trebuie sa simta ca au dat gres daca nu au reusit sa nasca asa cum si-au propus.

Multor femei li se intampla sa aiba scaun in timpul nasterii, insa trebuie sa stie ca este ceva normal mai ales pentru ca modul in care imping pentru a ajuta bebelusul sa vina pe lume, este asemanator cu cel in care merg la toaleta.

Exista de asemenea, riscul destul de mare ca dupa nastere sa apara fisuri astfel ca medicul apeleaza la epiziotomie pentru a nu aparea complicatii.

Dupa nastera bebelusului, cordonul ombilical si placenta contin aproximativ o treime din sangele bebelusului. Cordonul ombilical este gros, stramt si pulseaza pentru a impinge sangele catre bebelus. Dupa cateva minute cordonul ombilical nu va mai pulsa si mama va simtit din nou nevoia sa impinga.

In cele mai multe cazuri, placenta pur si simplu va aluneca si desi contractiile pot fi dureroase, acestea dureaza foarte putin.

In anumite cazuri, va fi nevoie de cezariana de urgenta, in special atunci cand bebelusul se afla in pozitie transversala, daca travaliul progreseaza prea incet ceea ce pune bebelusul in pericol.

In general, pentru nasterile prin cezariana se foloseste rahianestezia, iar bebelusul se naste in primele 5 minute, apoi va urma placenta si tot procesul de inchidere a operatiei care poate dura in jur de 30 de minute.

Sursa: dailymail.co.uk
Foto: 123rf.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere