Cifre ingrijoratoare din Satu Mare: 10% din mamele care nasc sunt minore

Cifre ingrijoratoare vin din Nord-Vestul tarii, acolo unde 10% dintre mamele care nasc au mai putin de 18 ani, se arata intr-un articol publicat de Gazeta Nord Vest.

De la un an la altul, numarul fetelor ce raman insarcinate inainte de a atinge varsta majoratului este tot mai mare.
10% dintre mamele ce au nascut in 2017, la maternitatea Spitalului Judetean aveau sub 18 ani, iar dintre acestea multe aveau chiar sub 14 ani.

In Satu Mare, numarul de mame minore este in crestere

In 2015, numarul minorelor ce dadeau nastere la acelasi spital era de doar 39, mult mai putin decat in 2016, cand mamele minore au fost peste 100, iar in 2017, cifra s-a triplat fata de 2015, ajungand la 150.

In 2017, la Spitalul Judetean au venit pe lume 1888 de copii, dintre care 170 au fost prematuri. Dintre acestia, 150 au fost nascuti de mame ce nu au ajuns inca la varsta majoratului, o patrime dintre ele neavand inca nici buletin.

Sarcinile aparute inaintea majoratului, rezultatul lipsei educatiei sexuale

Cele mai multe dintre fetele minore devenite mame provin din zona rurala si din familii dezorganizate, in care educatia sexuala este precara sau lipseste chiar complet.

Efectul nasterii la o varsta frageda

In plus fata de impedimentele evidente, acelea ca fetele devenite mame nu isi mai pot urma studiile, nasterea la o varsta frageda isi poate lasa amprenta atat din punct de vedere fizic, corpul nefiind inca pregatit pentru o sarcina, cat si din punct de vedere psihic, adesea fiind o trauma.

Sursa: gazetanord-vest.ro

Imagine: Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie