Controalele medicale in sarcina

Explorarile obligatorii cu ocazia primei vizite la medic
– Determinarea hemoglobinei si hematocritului;
– Determinarea grupei sangvine si a Rh-ului la gravida si la tatal copilului;
– Testele serologice pentru depistarea sifilisului, infectiei HIV;
– Examenul secretiei vaginale;
– Examenul sumar de urina si urocultura;
– Glicemia;
– Testele serologice pentru boli infectioase;
– Ecografia.

In functie de datele obtinute dupa aceasta evaluare complexa se stabileste daca gravida are o sarcina fiziologica, cu riscuri minime sau daca se afla in grupa de risc medical sau obstetrical crescut. Pozitionarea in zona de risc crescut implica o frecventa mai mare a controalelor, adaptate fiecarui caz in parte, si dirijarea gravidei catre o unitate dotata corespunzator.

Daca in primul trimestru sarcina poate fi urmarita cu ajutorul medicului de familie, sarcina cu risc crescut va fi urmarita de la inceput numai de un medic specialist in obstetrica-ginecologie.

Depistarea Rh-ului Pentru gravidele cu Rh negativ si partener Rh pozitiv, la 12 saptamani de sarcina se face depistarea anticorpilor antiD. Daca sunt absenti, analiza se va repeta la 28 saptamani de sarcina. In cazul absentei anticorpilor antiD si la 28 saptamani, gravida va primi o doza profilactica de 300 mg de imunoglobuline specifice antiD. Depistarea anticorpilor se repeta si dupa nastere.

Daca si acum rezultatul este negativ, proaspata mamica va primi – ideal in primele 72 ore de la nastere – o doza profilactica de imunoglobulina specifica antiD. Prezenta anticorpilor antiD la determinarile de la 12 si/sau 28 saptamani impune o monitorizare stricta a sarcinii cu urmarirea in dinamica a titrului de anticorpi la intervale stabilite de medicul specialist in functie de valoarea titrului si evolutia sarcinii.

3. Consultatiile in al II-lea trimestru de sarcina (saptamanile 12-28)
In acest interval, daca nu este o sarcina cu risc crescut, controalele vor fi lunare. Medicul va urmari starea generala a gravidei, evolutia sarcinii de la ultima vizita, ritmul de crestere in greutate, tensiunea arteriala.

Se evalueaza inaltimea uterului, bataile cordului fetal, se noteaza data aparitiei primelor miscari fetale, se apreciaza riscul unei nasteri premature, se repeta sumarul de urina. O data cu apropierea de cel de-al III-lea trimestru al sarcinii, se recomanda evitarea calatoriilor lungi, a eforturilor mari, a muncii in schimburile de noapte, a frigului etc.

Triplu testul
Intre saptamanile 15-18 de sarcina se recomanda efectuarea „triplu testului, cu atat mai mult cu cat gravida are varsta peste 35 ani. Aceasta analiza a sangelui matern poate sa indice riscul prezentei unei anomalii genetice: defecte de tub neural, trisomia 21 (sindrom Down) sau trisomia 18 (sindrom Edward). Acest test determina nivelul alfa-fetoproteinei, hormonului corionic gonadotrop (beta HCG) si al estriolului. Un nivel crescut al alfa-fetoproteinei se coreleaza cu un risc crescut pentru defecte de tub neural (ex. spina bifida).

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Teste in sarcina