Copiii din familii religioase sunt mai rai decat cei fara vreo religie, potrivit unui studiu

Copiii din familii religioase sunt mai rai si isi judeca semenii mai aspru decat cei ce nu provin din familii religioase, potrivit unui nou studiu.

Mai multi profesori de la 7 universitati din lume au studiat copii crestini, musulmani si copii din familii nereligioase, pentru a verifica corelatia dintre religie si moralitate.

Convingerile religioase au o influenta negativa asupra altruismului copiilor, au descoperit oamenii de stiinta.

„Per total, descoperirile noastre contrazic credinta populara conform careia copiii din familii religioase sunt mai altruisti si mai buni fata de semenii lor”, au explicat autorii studiului pentru revista Current Biology.

Copiii religiosi, mai critici si mai putin empatici fata de semenii lor

La acest studiu au luat parte cca 1200 de copii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, din SUA, Canada, China, Iordania, Turcia si Africa de Sud.
Cca 24% dintre ei erau crestini, 43% musulmani si 27,6% erau copii proveniti din familii nereligioase.
Numarul copiilor evrei, budisti, hindusi, agnostici sau de alte religii era prea mic pentru a fi relevant din punct de vedere statistic.

Copiilor li s-a cerut sa aleaga niste abtibilduri, insa li s-a spus sa tina cont si de faptul ca nu sunt suficiente pentru toti copiii, pentru a vedea in ce masura vor fi dispusi sa le imparta cu ceilalti.

Totodata, copiilor li s-a aratat un film in care alti copii se impingeau si se loveau reciproc, pentru a observa reactiile lor.

Rezultatele demonstreaza ca acei copii din familii ce se identifica fie crestine, fie musulmane, sunt mai rai decat cei din familiile ce nu se se considera religioase.

Copiii mai religiosi au fost si cei care au judecat mai tare actiunile protagonistilor din filmul prezentat, iar copiii musulmani considerau ca acestia merita pedepse mai drastice.

In acelasi timp, studiul a relevat ca parintii ce erau la randul lor religiosi erau mai predispusi sa-si considere copiii mai empatici si mai sensibili la probleme celor din jur.”

Sursa articol: theguardian.com

Sursa imagine: 123rf


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau