Copilul îşi petrece aproape jumătate din viaţă dormind

Miercuri, 4 octombrie a avut loc cea de-a doua ediție a evenimentului „Ai grijă de somnul copilului tău!' – seminar dedicat în întregime somnului copiilor noștri, cu unul dintre cei mai admirați și influenți specialiști în domeniu: d-na Doctor Mihaela Oros – Coordonator al Centrului de Somnologie Pediatrică Regina Maria.

Participantii au avut posibilitatea de a adresa întrebări și de a primi pe loc răspunsurile la problemele care îi frământă sau motivele pentru care copiii adorm greu sau se trezesc în timpul somnului. 

Starea de somnolență resimțită la un moment poate fi mai puternică sau mai slabă și este determinată de mecanismul homeostatic (care reglează nevoia de somn) și de ritmul circadian. Mecanismul homeostatic se referă la perioada de timp care a trecut de când copilul a dormit ultima oară și valoarea datoriei de somn (somnul insuficient sau de proasta calitate în timpul uneia sau mai multor nopți).

Acestia sunt o parte din factorii biologici care perturbă somnului copilului:

  • Modificari ale ritmului circadian. Melatonina este secretată mai tarziu în timpul pubertății decât la copii și adulți. Aceasta întârziere reseteaza temporar ritmul circadian, fapt care explica de ce adolescenții merg la culcare mai tarziu si sa trezesc foarte tarziu.
  • Tulburari de somn, precum sforait, sindrom de apnee in somn, sindromul picioarelor nelinistite. Daca copilul sau adolescentul este irascibil, are un apetit scazut si manifesta tulburari de concentrare si de memorie, este recomandat sa consulti un medic pediatru specialist in somnologie.
  • Alte probleme de sanatate, cum ar fi: anxietate, alergii, infectii respiratorii, deviatie de sept.
  • Anumite medicamente, precum decongestionantele nazale, steroizii si unele medicamente pentru hipertensiune arteriala sau astm, pot afecta calitatea si durata somnului.
  • Factorii de mediu care au un impact negativ asupra somnului sunt: caldura, lumina, zgomotul, calitatea aerului.

Conferința a fost  organizată de compania Ella Congress & Events.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri