Cu bebelusul la plaja

Foarte nerabdatoare am asteptat venirea verii, ca sa pot iesi impreuna cu Matei, baietelul meu de sase luni, la plimbare.

La mare chiar as vrea tare mult sa ajung anul acesta, pentru ca anul trecut, insarcinata fiind, n-am vrut sa ma expun la soare.

De burtica inca ma simteam mandra, adica nu as fi avut vreo problema sa o scot la plaja, insa am aflat ca nu e prea bine sa o bronzezi – in primul rand, pentru ca ar creste riscul vergeturilor. Oricum, anul acesta m-am lovit de noi probleme.

Inca de luna trecuta, de cand am incercat sa ies cu Matei pentru mai mult timp la soare, prin parc, mi-am dat seama ca, din nou, nu stiu mai nimic despre cum sa imbrac copilul, daca e bine sa stea vreun pic la soare sau nu.

Am aflat ca trebuie sa rezist tentatiei de a-l imbraca in frumoasele lui lucrusoare de „marinel primite de la bunica-sa: nici vorba de pantaloni scurti si maiou care sa-i lase manutele descoperite!

„Chiar daca a facut sase luni, mi-a zis medicul, „iar la carte scrie ca de-acum poti sa-l expui zilnic cate putin la soare, asta nu inseamna sa ii lasi pielea dezgolita. Soarele o sa-l «vada» oricum, pe ici-colo, printre frunze…

Cat despre mare, pediatrul a fost destul de intelegator: a zis ca e bine sa mergem, ca Matei poate profita de aerosoli si chiar de soare, dar cu conditia ca razele sa nu cada niciodata direct pe copil. Si a mai zis ca cel putin anul acesta, pe plaja, sa respect aceeasi tinuta ca si in parc si sa-l dau cu un lapte hidratant, care sa-l protejeze de razele UV.

Despre reactii alergice

  • Conform unor studii americane recente, bebelusii sub sase luni nu trebuie dati deloc cu crema protectoare, pentru ca aceasta le face rau, din pricina componentelor sale.
  • Unii bebelusi sunt sensibili la acidul paraaminobenzoic, un ingredient activ in multe creme de soare. Citeste etichetele inainte de a cumpara produsul.
  • Atentie: Dupa sase luni chiar si un bebelus mulatru trebuie ferit de soare sau dat cu crema protectoare pielea celor mici are dezvoltat stratul protector.

Vara, bebelusii pana in sase luni trebuie protejati si cand iesiti in parc sau prin oras la plimbare. La fel, daca stati inauntru, langa o fereastra sau cand mergeti cu masina.

Calculeaza riscurile

Orele Risc Ce poti face
Pana la 8 a.m. Minim Bebe se poate juca afara fara sa fie dat cu crema.
8-10 a.m Mediu Bebe poate sta la soare 10 minute, dar nu mai mult.
10 a.m – 4 p.m Maxim Fereste-l de actiunea soarelui!
4.p.m – 6 p.m. Mediu Poate sta 10 minute la soare, dar unge-i pielea cu crema protectoare.
Dupa 6 p.m. Minim Se poate juca afara, dar nu uitati de crema.

Mai sensibili
1. Un bebelus este mai usor de supravegheat, dar are nevoie de mai multa grija decat oricine. Sub varsta de sase luni, nu-l expune deloc la soare fara a-l proteja cu o hainuta alba de bumbac subtire si racoros, cu o bonetica din acelasi material si fara a-l da cu crema.

2. Dupa 10-15 minute de stat la soare, copilul intre sase luni si un an nu ar trebui sa mai iasa de sub umbreluta. Chiar si asa, ai grija sa pui pe el un maiou si o palariuta lejera pe cap. Dupa „baia de soare, ai grija sa-i hidratezi pielea cu o crema speciala pentru bebelusi sau chiar cu un pic de apa calduta, cu care il ungi. Da-i si apa sa bea, cat mai des.

3. Razele soarelui trec si prin panza umbrelei, iar o parte dintre ele sunt reflectate de nisip. Asa ca nu uita sa-l dai pe bebelus si cu o lotiune de protectie pe portiunile de piele expuse.

Medicii ne avertizeaza
– O expunere directa la soare nu este recomandata pentru bebelusi, mai ales pentru cei sub sase luni.
– Pielea lor e foarte sensibila la radiatiile UV si se poate arde usor, chiar si intr-un interval scurt.
– Un alt risc al expunerii la soare: insolatia! Un bebelus care sta cu capul descoperit in plin soare se poate imbolnavi in numai 20 de minute!
– Varsaturi, febra, roseata pielii – sunt semne ca insolatia s-a instalat si starea bebelusului e grava.

Text: Mirela Gruia, Foto: Magda Moiola/Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire