Cu copilul la restaurant: trucuri pentru o ieșire reușită

Să ieși la masă în oraș, cu tot cu bebeluș, poate fi uneori o aventură extremă.  Dar venirea pe lume a unui copil nu înseamnă că trebuie să renunți la plăcerile din trecut. Încearcă să faci din această experiență una plăcută, să fii relaxat, chiar dacă reușita implică o planificare amănunțită.

Pregătirea
Lasă-ți temerile acasă. Mulți oameni nu sunt deranjați de prezența copiilor într-un restaurant atâta timp cât aceștia sunt liniștiți.
Așteptările să fie rezonabile. Copilul nu va fi perfect tăcut, liniștit de la început. Să iei masa în oraș e o deprindere și se perfecționează prin practică. Modalitatea de a-l învăța pe cel mic cum să se comporte într-un restaurant este să-l duci acolo.
Alege un restaurant adecvat, unul unde costurile să fie moderate, cu mâncare variată. Cele cu specific etnic sunt o alegere bună, mai ales că multe culturi sunt mai puțin reticente în ceea ce privește copiii (unele chiar îi apreciază).
Astâmpără-i foamea. Ai grijă ca cel mic să nu moară de foame cât timp așteptați ca mâncarea să vă fie servită. Dați-i ceva înainte de a pleca de acasă sau chiar în drum spre restaurant. Ca alternativă, puteți ruga personalul să vă aducă puțină pâine în acea perioadă de așteptare.
Ia cu tine câteva lucruri (jucării, alimente, carte de colorat) care nu sunt voluminoase, zgomotoase și de care știi că cel mic se bucură.

Odată ajunși la restaurant
Nu intra „pe furiș'. Cere ajutorul personalului restaurantului. Prezintă-ți copilul ca și cum abia așteaptă să vadă ce mâncare delicioasă se servește acolo. Cu siguranță vor observa cât este de drăguț și vor face și ei tot posibilul ca masa să decurgă într-un mod cât mai plăcut.
Așezați-vă cât mai aproape de ușă, dacă este posibil. În cazul în care plânge, vei putea ieși imediat, fără a deranja prea tare și reintrați după ce copilul se calmează. Atenționați-l eventual că nu veți reintra până ce nu se liniștește.
Improvizează. Un șervet de pânză te poate ajuta pentru a prinde copilul cumva de scaun, încât să nu fie tentat să sară sau să se furișeze de lângă tine. Nu ezita nici în a-l lua în brațe, asta îl poate ajuta și pe el să fie mai relaxat.
Stabilește limite în ceea ce privește zona lui de mișcare.  În jurul mesei voastre e cel mai indicat și eventual în spațiul dintre mese, dar nicidecum în jurul meselor celorlalți clienți.
Acoperă. Posibil să ai nevoie de o bucată de plastic de pus sub scaunul copilului, ca măsură de protecție dacă locația aleasă are pe jos covoare sau mochetă și copilul este agitat.
Când comanzi nu uita s-o faci și pentru el. Copiilor le plac de obicei alimentele de dimensiuni mici (fidea, fasole, mazăre, fructe tăiate) și multora le place să mănânce singuri. Cu siguranță o porție doar a lui îl va face să se simtă special.
Oferă-te să cureți sub scaunul micuțului înainte de plecare. Personalul restaurantului e posibil să refuze (nu e o practică tocmai întâlnită mai ales într-un loc care se respectă), dar va aprecia propunerea. Și data viitoare când vei ajunge acolo cu cel mic ești sigur că nu te vor evita.

Câteva sfaturi finale
Relaxați-vă. Și încercați să vă simțiti bine. Amintiți-vă, atunci când ieșiti cu cel mic la o masă în oraș, să nu încălcați două reguli foarte importante:
– Să nu încercați să-l schimbați niciodată atât timp cât sunteți la masă. Găsiți o soluție alternativă.
– Lăsați un bacșis consistent

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament