Cu privire la ochi

Cu totii am auzit despre beneficiile vitaminelor si mineralelor pentru organism, insa prea putin s-a vorbit despre importanta acestora in sanatatea ochilor. Anumite vitamine previn problemele de vedere si dezvolta acuitatea vizuala.

A, B, C, D, E – nu, nu invatam alfabetul, sau, daca vreti, invatam un alfabet special, pe cel al vitaminelor. Toate cele enumerate mai sus au un rol extrem de important in dezvoltarea vederii si pastrarea sanatatii ochilor si ar trebui administrate inca din viata intrauterina. 

Desi cea mai importanta perioada de dezvoltare fizica a ochilor are loc in primul an de viata, ea continua de-a lungul intregii copilarii si are nevoie de sustinere, printr-un aport regulat de vitamine si minerale. Cum bebelusii si copiii nu pot consuma cantitati mari de alimente, pentru a-si extrage tot necesarul de vitamine importante pentru ochi, suplimentele concepute special pentru copii sunt recomandate inca din primele luni de viata.

Mai mult, specialistii insista asupra importantei vitaminelor prenatale, care, transmise fatului, contribuie la dezvoltarea ochilor – acestia se formeaza in primele saptamani dupa conceptie. S-a observat ca bebelusii clipesc insa din a 27-a saptamana de viata intrauterina.

Cat vezi… cu ochii

Poate ati remarcat ce ochi mari au copiii mici. Asta se  intampla pentru ca sensul de dezvoltare si perfectionare pentru functiile organismului este de la cap in jos.

La nastere, ochii unui bebelus au deja 65% din proportia unui ochi de adult, insa nu si functiile acestuia in aceleasi proportii. Nou-nascutul vede doar in alb-negru-gri. Nervii celulelor din retina si portiunea din creier care controleaza vederea nu sunt suficient de dezvoltate si nu permit focusarea pe obiecte, chiar atunci cand acestea se afla la mica distanta. Cand nou-nascutul pare ca se uita la tine, este doar o impresie – de fapt, el nu distinge inca formele, ci vede doar pete.

Ce spun specialistii

  • La nastere, ochii bebelusului nu sunt, asa cum s-ar putea crede, foarte sensibili la lumina. S-a constatat ca este nevoie de 50 de ori mai multa lumina pentru ca un bebelus de o luna sa o perceapa (asa-numitul prag de detectare a luminii scade la 10 in a treia luna de viata).
  • La doua-trei sapta­mani de viata, bebelusii incep deja sa vada in culori. Rosu, portocaliu, galben, verde sunt pri­me­le culori pe care cei mici le dis­­­­ting. Albastrul si violetul sunt percepute mai tarziu, pentru ca ele se propaga pe unde mai scurte, pentru care ochiul nu are inca suficienti receptori.
  • Acuitatea vizuala creste de la 20/400 (la nastere) la 20/25 in jurul varstei de sase luni, atunci cand bebelusul vede aproape toate culorile pe care le vede adultul.
  • Cercetarile au demonstrat ca antioxidantii reduc riscul de cataracta, vitamina A ne fereste de orbire, iar vitamina C previne aparitia glaucomului. Omega-3 previne sindromul ochiului uscat, iar luteina, seleniul, betacarotenul, vitamina D si zincul au si ele un rol foarte important in sanatatea ochilor, marind si acuitatea vizuala.

25% dintre copiii de varsta scolara au probleme de vedere, care ar fi putut fi depistate mai devreme, conform specialistilor Bausch&Lomb. O proasta vedere afecteaza nu numai performantele scolare, ci si integrarea sociala a copilului.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: HEPTA.

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate