Cum alegi, păstrezi și pregătești corect alimentele

Tuturor ne-ar plăcea să ne hrănim mai sănătos, dar alimentația sănătoasă începe cu mult înainte de pregătirea mesei. Ai grijă cum alegi și cum păstrezi alimentele, astfel încât să beneficiezi de toți nutrienții.

 

Când mergi la cumpărături

Încercăm cu toţii să consumăm alimente cât mai apropiate de starea lor naturală, fără aditivi alimentari. Însă este important să nu uităm să includem în lista de cumpărături fructe, legume, lapte şi produse lactate ambalate.

Laptele şi produsele lactate sunt cea mai bună sursă alimentară de calciu cu cea mai mare biodisponibilitate pentru absorbţia şi fixarea acestuia în dinţi şi oase. În plus, laptele ambalat este un aliment natural, fără aditivi alimentari', ne spune Maria Spiridon, nutritionist și dietetician. Verifică proveniența produselor pe care le cumperi și pe care le introduci în meniul familiei – controalele sanitar veterinare, ca și pasteurizarea, există pentru un motiv! Produsele pasteurizate şi ultrapasteurizate (precum laptele UHT) pot fi oferite copilului fără griji – laptele UHT este controlat sanitar-veterinar și trecut printr-un tratament termic special. Procesul de pasteurizare la temperatură înaltă sau Ultra High Temperature (UHT) distruge toți potențialii germeni și pemite păstrarea vitaminelor și mineralelor din lapte, ceea ce nu se întâmplă prin simpla fierbere a laptelui pe aragaz.

Citește cu atenție etichetele – e bine să cumperi produse de pe etichetele cărora poți citi și înțelege ingredientele. Iar produsele vor fi cumpărate numai după ce ai citit cu atenţie etichetele și ai verificat termenul de valabilitate! Nu cumpăra un produs dacă observi că ambalajul nu este intact (e lovit, turtit, găurit), capacul are sigiliul de siguranță compromis în vreun fel) sau observi că nu sunt păstrate în condiții de igienă și la temperatura potrivită.

Cum să păstrezi și să pregatești corect alimentele

Dacă sunt vizibil lovite sau prezintă pete, fructele și legumele au fost expuse la diferențe mari de temperatură, fapt care cauzează deteriorarea lor mai rapidă. Este bine să le consumi imediat (dacă deja le-ai cumpărat).

Respectă termenul de garanție pentru produsele pe care le cumperi gata ambalate. Ține cont de faptul că un termen mare de garanție nu înseamnă că produsul are conservanți (laptele UHT, de exemplu are un termen mare de valabilitatea mai mare, tocmai pentru că procesul de pasteurizare distruge microorganismele). El nu conține însă conservanți, așa cum ai putea crede văzând un termen de valabilitate 'generos'.

Să verificăm termenul de valabilitate de pe cutia de lapte, să îl transportăm şi să îl păstrăm în condiţiile corecte, adică la temperaturi între 4 şi 31 de grade, departe de umezeală şi în condiţii igienice. Asta înseamnă că nu trebuie să punem cutiile pe jos, pe rafturi murdare şi apoi pe masă sau în frigider. Chiar dacă alimentele sunt ambalate ele se pot contamina dacă nu respectăm aceste minime reguli de igienă. Sunt nişte reguli simple, care, la fel ca regulile de igienă de bază trebuie transmise şi copiilor', ne spune Maria Spiridon, dietetician.

Există niște reguli simple care ne ajută să ne bucurăm de maximum de nutrienți din Cum alegiu si pastrezi alimentele 2alimente. Carnea, ouăle, lactatele, anumite fructe și legume trebuie păstrate la frigider și consumate în termenul de valabilitate. Înainte trebuie curățate, iar carnea trebuie ținută în ambalaj, să nu intre în contact cu alte produse. Alimentele care nu necesită refrigerare, precum laptele UHT trebuie păstrate la temperatura ambiantă, dar pe rafturi, în condiții de igienă, ferite de umezeală, praf.

În ceea ce privește pregătirea lor, legumele și fructele sunt surse de vitamine, minerale și fibre alimentare și, în mod ideal, trebuie să fie cât mai puțin gătite. Trebuie respectate cu strictețe reguli de igienă, adică le spălăm foarte bine, sub jet de apă, după ce au fost procurate din surse sigure și avizate;. Timpul de expunere termică trebuie să fie cât mai scăzut pentru a se pierde o cantitate cât mai mică de nutrienți. Laptele UHT nu necesită fierbere (este deja sterilizat) ca să ne bucurăm în întregime de minerale, proteine, lipide și vitamine. Carnea trebuie bine pregătită, mai ales dacă va fi consumată de copii sau femei însărcinate.

Acest articol face parte din campania  Lucrurile bune vin în ambalaje Tetra Pak'. Campania educaţională îşi doreşte să informeze consumatorii despre importanța siguranței alimentare și alimentaţia echilibrată. Povestea Tetra Pak a început în 1943 când dr. Reuben Rausing, care deținea atunci o companie de ambalaje în Suedia,  a început să dezvolte un ambalaj pentru lapte care să necesite minimum de material și să asigure maximum de igienă. Ideea lui era să creeze un ambalaj care să fie, în același timp, conomic, igienic și ușor de distribuit, ceva ce nu a mai fost făcut înainte. Astfel, primele ambalaje au fost lansate în 1951, iar în 10 ani mai târziu, în 1961 a fost lansată prima mașină de ambalare aseptică a laptelui. Această inovație a marcat începutul unei noi ere în domeniul siguranței și calității alimentare. Ne puteţi urmări pe pagina www.facebook.com/TetraPakRomania


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie