Cum îl ajuți să vorbească mai repede

Să învețe să vorbească și să stăpânească bine limbajul vorbit necesită timp, răbdare și mult exercitiu. Pentru un copil mic, procesul de învășare poate deveni frustrant. De aceea, pentru el este mai ușor să folosească întâi limbajul non-verbal pentru a se face înțeles și a-și exprima nevoile și emoțiile. Uite ce poți face tu ca să-l ajuți să vorbească mai repede și să se facă mai repede înțeles.  

 

În timp ce copilul tău încearcă să-ți vorbească prin gesturi și mimică, într-o primă fază, comunicarea trebuie să fie reciprocă. Tu și tati trebuie să păstrați permannet un contact vizual atunci când îi vorbiți celui mic și mai ales, trebuie să explicați clar lucrurile pe care le vreți, în propoziții scurte li să gesticulați în conformitate cu cuvintele și mesajele pe care vreți să le transmiteți. Nu anticipați ce vrea copilul să spună vorbind în locul lui – astfel nu veți face decât să întârziați momentul în care va vorbi – vezi și copilul nu vorbește – când trebuie să consulți un logoped).

Ajutați-l să vorbească prin gesturi sau cuvinte simple. Iată ce e important în acest proces:
Important este ca cel mic să înțeleagă cât mai corect două lucruri legate de gesturi: semnificația acestora, dar și semnificația emoțiilor, sentimentelor care se ascund sau se exprima prin aceste gesturi și manifestări ale mimicii.

O controversată formulă spune că în comunicare 55% se transmite nonverbal, 38% paraverbal (prin voce, ton) și doar 7% verbal (prin cuvinte)

Ca sa înțelegem de ce este așa de ce sunt atât de importante mimica și gesturile, încercați cu propriul copil următorul exercițiu: observați reacția copilului când spuneți: Atenție – mă supăr!' în patru feluri  (care credeți că are impact mai puternic?):

  • doar prin cuvânt, dar cu o tonalitate, intonație și mimică liniare, fără suișuri și/sau coborâșuri
  • prin cuvânt, dar cu o mimică amuzată
  • cu formula mixtă: verbal, prin exprimare fermă, ton ridicat, sprâncene ridicate în semn de avertizare
  • numai mimico-gestual – mimica supărată, degetul ridicat în semn de avertizare.

Deși nu realizam întotdeauna, copiii mici pot întelege foarte bine emoțiile din spatele să comunice 2expresiilor faciale ale adultului și pot (de cele mai multe ori) să își dea seama singuri cum să răspundă la aceste emoții.

Ce să știi când îl ajuți să vorbească prin mimică și gesturi

Fața veselă – întărește întotdeauna comportamentul pozitiv cu un zâmbet (fața veselă), copilul va învăța să asocieze această mimică vesela cu încurajarea comportamentului.

O imagine face cât o mie de cuvinte – Exista studii care arată că un copil de un an rareori urmărește privirea părinților săi, dar le urmărește cu atenție mâinile.

Text: Cristiana Haica; Foto: arhiva Edipresse.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau