(P) Cum poti sa previi cele mai frecvente probleme de sanatate ale copiilor

Soarele isi face din ce in ce mai des simtita prezenta, iar ziua din ce in ce mai lunga este prilej de bucurie pentru copiii care acum pot petrece mai mult timp afara la joaca.

Desi iarna s-a incheiat si o data cu ea a trecut sezonul virozelor, parintii se confrunta acum cu alte „obstacole” si provocari in ceea ce priveste sanatatea copiilor. Farmacistii Sensiblu ne spun ce putem face primavara asta ca sa prevenim cele mai frecvente probleme de sanatate ale copiilor. Citeste sfaturile lor, apoi profita de reduceri ca sa fiti gata pentru superprimavara!

Cele mai frecvente probleme de sanatate ale copiilor

Pe langa micile accidente precum cazaturi, julituri, vanatai si zgarieturi, care par sa fie inevitabile cand vine vorba de copii, o data cu primavara apar si alte aspecte la care parintii trebuie sa fie foarte atenti.

Imunitatea

O alimentatie sanatoasa, alaturi de un somn de calitate si cateva suplimente alimentare atent alese, pot face minuni pentru sistemul imunitar al copiilor in perioada de primavara.

  • Acizii grasi omega 3 au o serie intreaga de beneficii pentru sanatate si este recomandat sa fie inclusi in dieta copiilor de doua ori pe saptamana.
  • Fructele si legumele colorate sunt pline de vitamine si minerale necesare unui system imunitar puternic.
  • Somnul de calitate joaca si el un rol foarte important in sustinerea imunitatii. Este recomandat ca toate gadgeturile sa fie oprite cu 1-2 ore inainte de culcare iar copilul sa fie implicat in activitati linistitoare care sa favorizeze instalarea naturala a senzatiei de somn.

Alergiile sezoniere

In perioada de primavara, alergiile le dau cel mai mult batai de cap copiilor si parintilor deopotriva. Iata ce puteti face in aceasta perioada:

  • Faceti baie copilului de fiecare data cand vine de afara pentru a indeparta alergenii de pe piele si a reduce simtomele neplacute ale alergiilor.
  • In zilele in care concentratia de polen din aer este foarte mare, copiii care sufera de alergii severe trebuie tinuti in casa.
  • Tineti ferestrele inchise si porniti aparatele de aer conditionat pentru a indeparta alergenii din casa.
  • Folositi comprese reci pentru a ameliora senzatia de mancarime a pielii si usturimea de la nivelul ochilor.

Copiii care au un istoric de rinita alergica este bine sa incepa un tratament adecvat, recomandat de un medic alergolog, inainte de inceperea sezonului de alergii.

Deficienta de fier – anemia feripriva

Un deficit de fier poate duce la anemie feripriva, iar daca aceasta nu este tratata, poate afecta dezvoltarea copilului pe termen lung.

Cele mai comune semne ale anemiei feriprive sunt:

  • aspectul palid al pielii
  • oboseala
  • incetinirea cresterii si dezvoltarii
  • lipsa poftei de mancare
  • repiratie accelerata
  • urinari frecvente

Pentru a preveni aparitia anemiei feriprive este recomandat ca dieta copiilor sa contina aliemente bogate in fier precum cereale, carne rosie, carne de pui, peste, fasole si legume cu frunze verzi.

De asemenea, vitamina C faciliteaza absorbtia fierului in organism, astfel ca in dieta copilului trebuie incluse si alimente bogate in vitamina C precum citrice, capsune, pepene galben, ardei gras, rosii si legume cu frunze verzi.

Digestia

Din ce in ce mai des, copiii se confrunta cu probleme digestive care pana de curand se intalneau doar la adulti: alonare, flatulenta, diaree, consipatie si chiar si boli inflamatorii intestinale (colita ulcerativa si boala Crohn).

Pentru a preveni aceste afectiuni si pentru a imbunatati digestia copiilor, trebuie tinut cont de cateva sfaturi:

  • Evitarea consumului excesiv de mancare. Copiii nu pot aprecia intotdeauna cantitatea de mancare necesara si pot manca mai mult decat au nevoie, mai ales ca au si tendinta de a manca repede.
  • Evitarea consumului de bauturi in timpul mesei. Combinatia de mancare si lichide poate duce la incetinirea digestiei deoarece sucul gastric este diluat. Este recomandat ca cei mici sa bea apa cu 15 minute inainte de masa sau la 30-45 de minute dupa masa.
  • Combinatiile alimentare potrivite. Sunt anumite alimente care nu ar trebui consumate impreuna pentru ca incetinesc digestia. Evitati consumul de amidon si protein la aceeasi masa.

Vitaminele

Multi parinti stiu ca un supliment cu vitamine este necesar in timpul iernii, dar nu se gandesc ca ar putea fi foarte util si primavara.

Printre cele mai importate vitamine pe care copiii trebuie sa le consume primavara se afla:

  • Vitamina C care are si rol antihistaminic, astfel ca este foarte benefica in lupta cu alergiile sezoniere
  • Vitamina D a carei carenta poate duce la dureri osoase, oase fragile si muschi slabi.
  • Vitamina B6 care sustine buna functionare a sistemului nervos si ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Toate aceste sfaturi alaturi de o gama variata de suplimente alimentare, ii ajuta pe cei mici sa fie pregatiti pentru superprimavara! In perioada 1 – 31 mai 2017, Sensiblu ofera 25% reducere la produsele de sezon selectate destinate copiilor.


Foto: 123rf.com


Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau