Cum să dormi cu bebelușul în siguranță

Părerile specialiștilor sunt împărțite: în timp ce unii susțin că bebelușii care dorm cu părinții se dezvoltă mai bine, au imunitatea mai crescută și chiar sunt mai inteligenți, medicii avertizează asupra pericolelor reale care pot decurge din faptul că dormi cu bebelușul.

În Statele Unite, 64 de sugari mor în medie în fiecare an din cauza faptului că dorm în pat cu un adult. În ciuda recomandărilor specialiștilor, de a nu dormi cu bebelușul practica va continua probabil mulți ani de acum înainte.

Dacă dormi cu bebelușul, trebuie să reduci la minim riscurile.

  • Nu ține în pat perne, jucării, așternuturi largi – care pot sufoca bebelușul
  • umple spațiile dintre saltea și perete sau saltea și tăblia patului, pentru ca cel mic să nu se poată bloca în acel spațiu.
  • nu dormi cu bebelușul pe canapea
  • nu lăsa copilul să doarmă altfel decât pe spate, pentru a preveni riscul de moarte subită.
  • nu fuma (fumatul este un factor de risc în declanșarea sindromului de moarte subită)
  • nu te culca niciodată lângă bebeluș dacă ai consumat alcool sau ai luat medicamente
  • nu dormi cu bebelușul dacă ești obez (nu, nu e o glumă sau vreo ironie: bebelușii părinților obezi sunt expuși la riscuri mult mai rar – arată statisticile)

Cea mai sigură metodă de a dormi cu bebelușul ar fi aceea de co-sleeping, în care părinții dorm cu bebelușul în cameră, dar nu în pat. Există și dispozitive speciale care permit metoda co-sleeping și care se atașează la patul părinților, dar dacă nu ai de unde să cumperi un astfel de dispozitiv, poți pune patul bebelușului lângă al tău, dând grătarul de siguranță jos. Atenție, blochează și rotițele, pentru ca patul să fie stabil și să nu se formeze vreun spațiu între cele două margini, în care cel mic să se poată bloca sau poate să cadă. Dacă alegi această variantă de a dormi cu bebelușul, cel mic poate beneficia de căldura și atenția voastră, fără a fi supus la riscurile pe care le presupune situația de a dormi cu bebelușul în același pat.

 

Foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul