Cum sa iti inveti copilul sa isi tina camera curata cu o singura regula

Sa determini copilul sa isi faca curat in camera este o batalie ce o duc milioane de parinti din lumea intreaga.

Atunci cand aude, deja celebra fraza „e timpul sa iti faci curat in camera” copilul incepe sa se planga, sa protesteze, sa negocieze si sa faca orice altceva decat sa se apuce sa faca ceea ce a fost rugat.

Dupa mai multe reprize de rugaminti si poate chiar amenintari, parintii sunt deja epuizati si nervosi iar copilul si mai incurajat sa nu faca ce a fost rugat.

Ca totul sa mearga bine, in primul rand parintii sunt cei care trebuie sa fie un bun exemplu, pentru ca cei mici sunt mult mai receptivi la ceea ce vad, decat la ceea ce li se spune sa faca. Asta inseamana ca parintii trebuie sa aiba o atitudine pozitiva in ceea ce priveste curatenia in casa, astfel invatand copilul ca a face ordine si a pastra curatenia este ceva normal.

Becky, fosta invatatoare care acum este terapeut prin joaca si mama a 4 copii, ne povesteste cum sa iti inveti copilul sa isi tina camera curata cu o singura regula.

Camera curata cu o singura regula

Regula impusa de Becky este surpinzator de simpla si de eficienta: pentru fiecare obiect din camera care nu este pus la locul lui, copilul va merge la culcare cu cinci minute mai devreme.

Cand le-a explicat noua regula copiilor sai, Becky le-a dat si cateva exemple: daca lasa pe jos o soseta, asta inseamna ca merg la culcare cu 5 minute mai devreme, daca lasa doua soseste, atunci vor merge cu 10 minute mai devreme, daca lasa si o masinuta, atunci vor merge cu 15 minute mai devreme la culcare.

I-a lasat apoi si pe ei sa ii dea cateva exemple ca sa se asigure ca au inteles regula si ca totul sa fie corect, a decis sa le dea o zi la dispozitie sa se obisnuiasca cu noua regula si tot ce presupune ea.

camera curata cu o singura regula

A doua zi, cand regula a fost pusa in aplicare, Becky povesteste ca cei mici au fost nevoiti sa mearga cu 10 minute mai devreme la culcare si au tot cerut, asa cum fac toti copiii, inca o sansa, insa nu a cedat pentru ca este foarte important ca o regula o data stabilita, sa nu fie incalcata pentru a nu crea un precedent.

Becky ne mai sfatuieste ca daca nu exista o ora prestabilita de culcare pentru copii (desi este cel mai indicat sa aiba o rutina), atunci vor fi anuntati ca este timpul sa mearga la culcare si ca ar fi putut sa mai stea inca 10 minute, insa pentru ca nu au camera curata si au doua obiecte care nu au fost la locul lor, nu mai pot beneficia de acele 10 minute.

Copiilor le place sa se culce cat mai tarziu, asa ca aceasta regula va fi foarte eficienta pentru ca niciun copil nu va vrea sa mearga la culcare inca de la ora 6 sau 7 seara.

Surse: psychcentral.com; yourmodernfamily.com
Foto: 123rf.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau