Cum sa iti inveti copilul sa mearga pe bicicleta

Invatarea mersului pe bicicleta este un fel de „ritual de trecere” si o abilitatea ce o data invatata, nu mai este niciodata uitata.

Cel mai important aspect este ca totul sa fie distractiv si sa tineti minte ca fiecare copil este unic si astfel poate invata in mod diferit, asa ca trebuie sa fiti atenti la ce functioneaza pentru fiecare copil in parte.

In general, copiii pot fi invatati sa mearga pe bicicleta intre 3 si 6 ani, in functie de dezvoltarea fizica si mentala a copilului, dar si de gradul de comfort pe care il manifesta. Copilul nu trebuie sub nicio forma fortat.

Alegerea bicicletei

Nu cumpara o bicicleta prea mare pe care sa o „poata folosi si cand mai creste” pentru ca poate incetini procesul de invatare si chiar il poate impedica cu totul.

Coplul trebuie sa poata atinge cu ambele picioare pamantul atunci cand sta peste bicicleta si trebuie sa se simta comfortabil si ca detine controlul asupra bicicletei tot timpul.

Pregatirea bicicletei

Scoate rotile ajutatoare – acestea ii ajuta pe copii sa invete sa stea pe bicicleta insa nu ii ajuta deloc sa invete sa isi tina echilibrul

Coboara saua – ii ajuta pe copii sa stea si sa se simta comfortabil daca ajung cu picioarele pe pamant.

Asigura-te ca rotile sunt umflate corect – bicicleta va merge mult mai bine si copilul va invata mult mai usor daca rotile sunt umflate exact atat cat trebuie.

Invatarea mersului pe bicicleta

Prima data, roaga-ti copilul sa stea pe bicicleta cu ochii inchisi in timp ce tu stabilizezi bicicleta. Apoi roaga-ti copilul sa aseze picioarele pe pedale.

Urmatorul pas este sa iti inveti copilul sa plece de pe loc. Copilul trebuie sa stea pe bicicleta, cu un picior pe pedala si celalat jos. O data ce a luat aceasta pozitie, copilul trebuie sa apese cu putere pe pedala, astfel bicicleta va porni din loc.

Ajuta-ti copilul in timp ce se deplaseaza, asezandu-ti o mana pe umarul sau sau pe saua bicicletei, insa lasa-l sa invete cum sa isi tina singur echilibrul, fara asistenta.

Pe masura ce invata sa pedaleze, copilul poate apoi sa invete sa ia curbe. Incurajeaza-l sa exerseze facand cifra 8 cu bicicleta insa, curbele trebuie sa fie largi la inceput.

Sursa: rei.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau