Cum tratezi micile „afecţiuni” ale sarcinii

Ai aflat că eşti însărcinată, felicitări! După ce trece euforia momentului, te vezi faţă în faţă cu o situaţie inedită, în care corpul tău suferă numeroase transformări, iar tu eşti bântuită de multe angoase. Ce te faci dacă se agaţă de tine o gripă nesuferită? Sau o infecţie urinară?

Nu ai voie să iei medicamente! Banala aspirină nu mai este o opţiune, antibioticele – nici atât. Şi atunci, îţi mai rămân ceaiurile şi sfaturile. Regula de aur: nu folosi niciun medicament fără avizul medicului care îţi urmăreşte sarcina!

Disgravidiile sunt afecţiuni specifice sarcinii datorate modificărilor organismului în această perioadă. Ele dispar odată cu terminarea gravidităţii şi nu este obligatoriu ca la aceeaşi femeie să apară la sarcini diferite – cum se spune, nu există două sarcini la fel… Îţi prezentăm remedii pentru cele mai des întâlnite neplaceri ale sarcinii.

Atenţie! Următoarele plante nu pot fi folosite nici intern, ca infuzii, ceaiuri sau tincturi, nici extern, în masaje, ca uleiuri esenţiale: salvie, iasomie, trandafir, rozmarin, ienupăr, pelin, busuioc.

 

Apelează de urgenţă la medic dacă:

  • Ai dureri intense de cap, ameţeli şi greţuri violente;
  • Creşti brusc în greutate, ţi se umflă permanent picioarele şi nu cedează chiar după un repaus de 12 h;
  • Ai dureri abdominale intense, sângerări vaginale şi usturimi la urinat;
  • Greţurile sunt permanente şi sunt însoţite de episoade de vomă. Rişti să te deshidratezi şi ai nevoie de internare în spital.

 

Constipaţia şi remediile ei
Constipaţia poate provoca dureri de cap, prin ea însăşi sau prin complicaţiile ei, hemoroizii. Aceştia apar frecvent în sarcină, ca urmare a creşterii presiunii intraabdominale, fiind agravaţi de constipaţie. Ce-i de făcut?

  • Consumă multe fructe şi legume proaspete, pâine graham şi musli.
  • Mănâncă zilnic un iaurt – asigură popularea colonului cu bacteriile necesare unui tranzit normal.
  • Începe-ţi ziua cu un pahar de apă caldă cu o lingură de miere şi zeama de la o lămâie.
  • Tărâţele de grâu sunt un alt remediu împotriva constipaţiei – o lingură de tărâţe înmuiate în suc de fructe sau în iaurt îţi reglează tranzitul intestinal.
  • Băile de şezut cu ceai de gălbenele sunt un balsam pentru hemoroizi.
  • Masează-ţi punctul situat pe pliul dintre degetul mare si dosul palmei, atunci când apropii degetul de palmă – este un punct care energizează organismul şi combate constipaţia.

 

Tensiunea arterială
Măsoară-ţi tensiunea arterială la fiecare control medical – lunar în primele şapte luni, apoi de două ori pe lună. Preeclampsia şi eclampsia sunt disgravidii specifice ultimului trimestru de sarcină, care, neglijate, pot duce la pierderea sarcinii. Valori mai mari de 140/90 mm Hg sunt considerate patologice. Aşadar, mare atenţie la valorile tensiunii arteriale!

 

Uf, greţurile!
În primul trimestru de sarcină apar greţurile. Ele sunt de obicei matinale şi dispar după săptămâna a 12-a. Intensitatea lor poate varia de la simpla inapetenţă până la forme grave, ce impun internarea în spital, deoarece împiedică mama să se hrănească. Ce-i de făcut? Încearcă să mănânci câte puţin, mestecând bine alimentele; evită cantităţile mari de lichide băute dintr-o dată, alimentele cu mirosuri puternice sau cele despre care ai observat că îţi produc greaţă; bea cu înghiţituri mici ceai de ghimbir sau de muşeţel, îndulcit cu miere; mănâncă puţină pâine prăjită sau un biscuit crocant; masează punctul de acupunctură situat pe faţa anterioară a antebraţului, la două degete de încheietura pumnului, între cele două tendoane, punct ce combate greaţa.

 

Picioare grele
Varicele hidrostatice, edemele membrelor inferioare sau senzaţia de picioare grele se combat prin aşezarea în poziţie culcat, cu picioarele pe un plan mai ridicat decât restul corpului (minimum 30 min./zi). Aşază-te la orizontală, cu picioarele ridicate la 90 grade, cu fesele sprijinite de un perete.

Îndepărtează uşor picioarele şi relaxează zona lombară. Menţine 30 de secunde şi repetă. Apoi, îndoaie genunchii şi apropie călcâiele cât poţi, fără să încordezi, menţinând poziţia 30 de secunde.

 

Poziţia pentru somn
Sarcina te pune în situaţia de a nu-ţi găsi locul în pat: fie respiri mai dificil, fie ai arsuri de la stomac, fie nu-ţi găseşti locul pentru că erai obişnuită să dormi pe burtă.

Poziţia recomandată pentru somn este culcată pe partea stângă, eventual cu o pernă între picioare. Dacă ai arsuri, dormi cu capul pe o pernă mai tare şi nu mânca nimic cel puţin două ore înainte de culcare.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate