De ce e bine să faci sport în sarcină

Multe dintre viitoarele mămici se tem că dacă vor fi active în timpul sarcinii, acest lucru va dăuna bebelușului pe care urmează să îl aducă pe lume.  Deși fiecare situație este particulară și este bine să te consulți cu medicul tău înainte de a face sport dacă ești însărcinată, exercițiile fizice moderate sunt bune.

Practicat la nivel mediu în primele trei luni de sarcină, sportul ajută la formarea placentei și permite o mai bună circulație a nutrienților de la mamă la bebelușul care începe să se dezvolte.

În plus, studiile arată că mamele practică exerciții ușoare în timpul sarcinii nasc copii care obțin scoturi mai mari la testele IQ față de cele sedentare pe perioada celor 9 luni. 30 de minute de exerciții moderate, special adaptate pentru sarcină, ajută la eliberarea de cortizol. Cunoscut de noi ca hormonul de stres, cortizolul secretat în cantități moderate are (paradoxal) un efect benefic asupra fătului, hormonul ajutând la dezvoltarea creierului și formarea conexiunilor neuronale.

 

Ce sporturi sunt mai indicate

Înotul este foarte recomandat în timpul sarcinii, pentru că stimulează musculatura, fără să forțeze ligamentele și ajută la tonifierea organismului, fiind un exercițiu excelent pentru inima forțată să pompeze mai mult sânge pe parcursul celor 9 luni. Atenție însă la igienă – calitatea apei în care viitoarea mămică înoată este importantă, întrucât în timpul sarcinii, femeile sunt mai predispuse la infecții urinare, care pot afecta dezvoltarea fătului și pot crea serioase probleme de sănătate.

Femeile care practica yoga sau fac exerciții de yoga și pilates nasc mai ușor, fiind pregătite atât fizic, cât și psihic pentru aducerea pe lume a bebelușului și se recuperează mai ușor.

De ce sporturi să te ferești

Stai departe de schi, scufundări, echitație, sporturi de contact (arte marțiale, baschet, volei etc) Acestea sunt foarte periculoase deoarece poti fi lovita de minge sau poti intra in coliziune cu un alt jucator.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate