De ce e bine să-i cânți bebelușului

Sigur ți s-a întâmplat să-i fredonezi celui mic cântece de leagăn. Ai făcut-o instinctiv, fără să-ți pui prea multe întrebări. Dar știai că vocea ta are reale beneficii pentru copil?

Cântatul stimulează exprimarea
Urechea este unul dintre primele organe care se formează la copil. Deja din uter, micuțul percepe anumite ritmuri, timbre și nuanțe. Din acest motiv, este important ca el să te audă vorbind, cântând sau fredonând chiar înainte de a veni pe lume. Vocea mamei, mai ales la sugari, va ajuta la menținerea legăturii stabilite încă din viața uterină. Piesele cântate în timpul sarcinii și după naștere au efecte liniștitoare și reconfortante pentru bebe. Chiar dacă el nu înțelege sensul cuvintelor, muzica în sine participă la dezvoltarea senzorială. Studiile arată că atunci când cânți un cântec de leagăn celui mic, vocea ta acționează asupra anumitor zone ale creierului și stimulează facultățile lui lingvistice. Rezultatul: un copil legănat pe o melodie armonioasă îi dezvoltă nu numai capacitățile senzoriale, ci și pe cele emoționale, intelectuale, creative.

Fredonând, stabilești o relație privilegiată cu bebe
Cântecele de leagăn sunt primul mod de comunicare pe care-l stabilești cu bebelușul. Cântându-i, ești într-o relație directă cu el. El recunoaște foarte ușor vocea ta, asociază sunetele auzite cu un sentiment reconfortant. Poți să-i cânți în timp ce-i schimbi scutecul, după baie, înainte de culcare. Ei se vor relaxa, fiind cuprinși de o stare de moliciune, liniște. Mai târziu, când copilul crește, melodiile îl vor ajuta să capteze sensul unui mesaj, se vor familiariza mai ușor cu diferite intonații și cu ritmul vorbirii.

Frecvența sunetelor este importantă
Când îi cânți bebelușului sau ar trebui să ajustezi intonația în funcție de ora din zi sau starea de spirit a copilului. O melodie liniștitoare înainte de culcare și una mai energică în timp ce se joacă, acompaniată de zâmbete sau chiar dans. Cântecelele cu rimă sunt perfecte pentru copii, deoarece sunt foarte scurte și ușor de reținut. Încearcă să-ți amintești versuri din copilărie sau chiar să inventezi cântece legate de ce faci în momentul respectiv, de ce înseamnă el pentru tine, important e să simți și să vezi că el reacționează și îi face plăcere.

 

foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltarea sarcinii