De ce este răgușit – 7 posibile motive

Dacă este răgușit după ce a băut apă rece din frigider, acest lucru este oarecum firesc, dar răgușeala poate indica unele probleme serioase.

De ce este răgușit

Dacă un copil mai mic de trei luni este răgușit, ar putea fi vorba despre o problemă care apare tehnic, în urma mai multor minute de plâns excesiv, care solocită corzile vocale, dar ar putea fi vorba și despre o problemă mai serioasă serioasă – o malformație congenitală sau o afecțiune a tiroidei.

Dacă răgușeala este însoțită de dificultăți de respirație sau de tuse 'de focă', sau 'lătrătoare', ea poate indica o laringită (crup). Simptomele debutează de obicei brusc, cel mai adesea noaptea. Infecția cauzată de un virus provoacă inflamarea laringelui și eliberarea de secreții la nivelul laringelui, traheei și brohiilor, îngustând căile respiratorii ale copilului și determinând dificultăți în respirație și răgușeală.

Dacă cel mic este răgușit, nu poate respira bine, are dificultăți la înghițire, salivează excesiv și are senzația de sufocare poate fi vorba despre epiglotită, o infecție bacteriană acută care reprezintă o urgență medicală.

Traheita bacteriană poate fi și ea o cauză pentru apariția răgușelii – dacă este vorba despre o traheită, copilul este răgușit și are și febră.

Faringoamigdalita streptococică poate fi și ea o cauză a răgușelii – medicul pediatru este cel care poate stabili diagnosticul și va prescrie tratamentul de urmat.

Dacă cel mic este răgușit din oricare dintre motivele de mai sus, umidificarea aerului și administrarea de lichide pot ameliora problema, fără a trata însă cauza de fond.

Foto: Shutterstock.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau