De ce mințim? – câteva motive

Pe la 2-3 ani copiii încep deja să spună minciunele. Minciuna nu este însă numai un lucru rău – ea reprezintă un semn al dezvoltării cognitive, spun psihologii. În plus, chiar noi suntem profesorii copiilor noștri în ale minciunilor: de câte ori nu le spunem să mulțumească politicos și să mimeze entuziasmul atunci când au primit un cadou care de fapt nu le place?

Studiile arată că în cadrul interacțiunilor sociale, copiii de 4 ani mint cel puțin o dată la fiecare două ore, în timp ce micii școlari aruncă o minciunică la fiecare 90 de minute.

Ce-i determină pe cei mici să mintă?

Teama de a nu fi pedepsiți sau dorința de a-i impresiona pe alții sunt principalele cauze care stau în spatele minciunilor spuse de copii.

Adulții mint însă mult mai mult decât copiii (și din motive mai variate). Un studiu realizat la Universitatea din Massachusetts de către cercetătorul Robert Feldman a demonstrat că a minți este un reflex pentru foarte mulți adulți. În cadrul studiului,  câte doi adulți care nu se cunoșteau au fost puși să vorbească timp de 10 minute. Conversațiile au înregistrate și fiecare dintre participanții la conversație a avut ocazia să le vadă. Înainte de a revedea înregistrarea subiecții au declarat că au fost complet onești în conversație. Pe măsură ce au văzut casetele însă, ei au fost uimiți să constate câte mici minciuni spuseseră în doar 10 minute de discuție. 60% dintre subiecți mințiseră cel puțin o dată. În medie, în conversațiile de câte 10 minute, fiecare dintre participanți a aruncat cam 3 minciuni – mai nevinovate sau mai serioase.

De ce mint adulții?

Psihologii spun că ocolim adevărul sau mițim de-a dreptul din mai multe cauze:

  • Să ne protejămMințim pentru a ne acoperi greșelile, exact ca în copilărie, și din teama de a nu fi pedepsiți. Cu cât greșeala este mai mare, cu atât tentația de a spune o minciună crește.
  • Ne este frică de conflicte, pe care nu le putem gestiona și atunci preferăm să aruncăm o minciună, în loc să mergem 'la război'
  • Vrem să fim admirați– uneori, neîncrederea în propria persoană ne determină să înflorim adevărul – vrem să fim admirați de către ceilalți și fiindcă nu ni se pare că avem motive de laudă, inventăm unele.
  • Ne e frică de respingere – unul dintre cele mai comune motive pentru a minți țin de dorința de a plăcea sexului opus. Pentru a impresiona și din teama de a nu fi respinși aruncăm o mulțime de minciuni, mai mult sau mai puțin nevinovate, în flirtul nostru. De cele mai multe ori așa începem o relație – ascunzând anumite adevăruri și prezentându-ne într-o lumină cât mai favorabilă pentru sexul opus.
  • Pentru a nu răni sentimentele – singurele minciuni altruiste sunt shutterstock_142822120așa-numitele minciuni albe, acele minciuni pe care le spunem pentru a evita să rănim sentimentele altora. Sigur că atunci când soțul ascunde adevărul soției despre vreo iubită, el se poate minți că o face pentru a-și proteja soția, dar acestă minciună nu intră în categoria celor altruiste, ci are la bază teama de conflict și pierdere (a statutului social, a soției sau amantei, după caz).

foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie